Annons

Lycka till Göran!

I höstas utsåg regeringen en nationell samordnare för äldreomsorgen. Samordnaren heter Göran Johansson och hans uppdrag är att komma med förslag på hur kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen kan främjas. Med andra ord, hur ska fler lockas att vilja arbeta i äldreomsorgen och hur ska fler som redan gör det vilja fortsätta med det. Exakt var Göran och hans medarbetare kommer att landa vet vi inte, men en del av det de ska titta på är hur arbetsmiljön kan göras mer attraktiv, hur ledarskapet kan stärkas och hur välfärdstekniska lösningar kan avlasta personalen. En central fråga är hur fler män ska motiveras att vilja arbeta i äldreomsorgen. Det är naturligtvis ingen ny fråga, men den börjar bli akut. För om inte fler män vill arbeta i äldreomsorgen, kommer det inte att finnas tillräckligt många möjliga personer som kan göra det. Kvinnorna kommer inte att räcka till.

När jag först hörde Göran Johansson prata om att arbetsvillkoren måste förbättras för att locka männen, blev jag irriterad. Jag tänkte att ”jaha, nu passar det, nu när det handlar om männen”. Arbetsmiljöproblemen är trots allt inte nya. Men. Jag tänkte snabbt om. Jag bryr mig inte om skälet till varför arbetsmiljöfrågan nu verkar tas på allvar., det viktiga är att det händer något.

Den 15 juni 2021 ska Göran Johansson och hans medarbetare presentera sina förslag. Med tanke på att Göran arbetat hela sitt liv i industrin, finns ju dessutom möjligheten att det dyker upp helt nya idéer och förslag. Så jag säger Lycka till Göran!

Allt gott! // Lill

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Lycka till Göran!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.