Annons

Luft som skapar lyft

För egen del har jag haft rätt så många olika jobb genom åren. I olika verksamheter och med olika befattningar och jag har varit både anställd och haft egna företag. Men oavsett vad jag sysslat med, har jag i princip alltid jobbat ihop med andra människor och oavsett vad jag har jobbat med har det alltid funnits personer omkring mig som har varit mer kreativa och innovativa än vi andra, som hela tiden har drivits av en vilja att hitta nya lösningar och som bara måste få testa dem och om de inte fått möjlighet att göra det, har de sagt upp sig och gått vidare. Verksamheten (vilken den än ha varit) har därmed missat möjligheten att faktiskt göra saker annorlunda och förhoppningsvis bättre, och det har inte varit bra. Frågan är därför vad en organisation eller en chef eller kollegor kan göra för att ge de här personerna utrymme att testa sina idéer.

När jag arbetade i äldreomsorgen (och det var ett tag sedan), gavs det sällan något utrymme för oss anställda att berätta om våra idéer, än mindre att testa dem. Då handlade det fortfarande om att göra som man blev tillsagd, och det gällde både chefer och vårdpersonal. Idag är det inte riktigt på samma sätt utan runt om i landet testas nya sätt att arbeta i äldreomsorgen och som enskild medarbetare kan du påverka mer än tidigare. I vilken utsträckning ser naturligtvis olika ut, men det finns definitivt organisationer där man uppskattar kreativitet och där man ser till att skapa luft i systemet för idéer och innovation. Utan att man för den sakens skull har mer resurser än andra att använda sig av. Men för att man vet att luft kan skapa lyft.

LÄS MER:  Älskar du ditt jobb?

Hur man som organisation kan göra för att sporra nyskapande medarbetare, det känner de flesta numera till. Det handlar i grunden om att ge de kreativa personerna tillräckligt med utmaningar och att se till att de har rätt personer omkring sig. Den stora frågan är snarare hur man skapar tillräckligt med luft i systemet för att kunna göra det i verksamheter som hemtjänst och särskilda boenden? Hur skapar man utrymme för en undersköterska att utveckla och testa sina idéer, hur skapar man tillräckligt med luft för en enhetschef att göra det? Ni finns ju, ni som har lyckats. Hur gör ni? Hur skapar ni luft i systemet? // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Luft som skapar lyft"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.