Annons

Lill om KOMPRESSIONSSTRUMPOR

I helgen har jag varit på konferens. Jag har suttit och suttit, rört mig från konferensbord till fikabord till konferensbord igen. I vanliga fall brukar det innebära kryp i benen för min del – men inte den här gången. Varför? Jo, för att jag haft underbara stödstrumpor på mig, specialgjorda för just mina ben.

Det här är Agneta Cabréus . Hon jobbar på Bauerfeind, som tillverkar och säljer mina stödstrumpor, fast Agneta säger inte stödstrumpor utan kompressionsstrumpor. Jag träffade henne tidigare i höstas och passade på att ställa en del frågor. Så här kommer mina frågor och Agnetas svar:

1. Varför ska man använda kompressionstrumpor? För att motverka och förebygga svullna ben, spindelvener och återbråck, och för att det är skönt naturligtvis.

2. Kan man själv bestämma sig för att börja använda kompressionsstrumpor eller ska man prata med en sjuksköterska eller en läkare först? Det beror på varför du vill ha kompressionsstrumpor och vilken kompressionsklass det ska vara på strumporna. Om du behöver kompressionsstrumpor av medicinska skäl, om du har diabetes eller någon annan sjukdom, ska du prata med en läkare. Men vill du bara ha det för att det är skönt, köper du dina strumpor själv. .

3. Vad är det för skillnad på alla kompressionsstrumpor som finns på marknaden? Till stor del handlar det om passform. Går du in i på apoteket eller i en affär köper du ibland strumpor efter skostorlek, köper du dem via oss får du strumpor som är tillverkade exakt efter dina ben- och fotmått.

4. Vilken kompressionsklass ska jag köpa? Kompressionsklassen handlar om hur mycket strumporna ska smita åt runt benen. Köper du strumpor på eget initativ, för att du tycker att kompressionsstrumpor är skönt, räcker det med klass 1 eller möjligen 2. Behöver du kompressionsstrumpor av medicinska skäl är det klass 2, 3 eller 4 som gäller, det bestämmer den som förskriver dina strumpor.

5. Hur tvättar man sina kompressionsstrumpor? I maskinen i 40 grader.

6. Hur länge håller kompressionsstrumporna? Det beror på hur ofta du tvättar dem. Själv använder jag mina ofta och de håller 1-2 år.

Så här gick det till när jag beställde mina kompressionsstrumpor. Först fick jag sätta på mig ett par ”Spindelmannenstrumpor”. Sedan fick jag ställa mig på en apparat som digitalt läste av mina exakta mått (publicerar dock ingen bild på mig själv på apparaten eftersom de bilderna är gräsliga). Det går naturligtvis att mäta med måttband även när man ska beställa de här kompressionsstrumport, men jag fick alltså stå på den här hypermoderna mätapparaten. På datorn registrerades mina mått, som sedan skickades i väg till tillverkaren. Strumporna kom sedan på posten. Kan tyckas omständigt, men det var det värt. Strumporna blev perfekta! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Lill om KOMPRESSIONSSTRUMPOR"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.