Annons

Låt de äldre duscha så ofta de vill, säger Catharina Tavakolinia

Det här är Catharina Tavakolinia. Det är en driftig kvinna som driver Kavat vård och som dessutom ofta anlitas som föreläsare, hon är bra på att få chefer att tänka till (jag vet av egen erfarenhet). Jag var lite nyfiken på hur hon generellt tänker om politikers, chefers och vårdpersonals uppdrag i äldreomsorgen och skickade iväg några frågor till henne. Så här har ni mina frågor och Catharinas svar.

 

Om du hade varit politiker och velat utveckla äldreomsorgen, vad är det första du hade gjort?

Låtit fler aktörer driva vård och omsorg och enbart låta kvaliteten få styra, utifrån ett fastställt pris, dvs vad kommunen har råd att betala. Så hade jag tagit bort krångliga upphandlingsregler och krav som diskriminerar nya, små aktörer som vill förnya och utveckla vården och omsorgen.

 

Om du får ge cheferna i äldreomsorgen ett enda gott råd, vad skulle det vara?

Sätt den äldres behov i första hand så bår du en bra kvalitet och en attraktiv arbetsplats som lockar de medarbetare du vill och borde ha. Säkerställ dessutom att du uppfattat ditt uppdrag rätt: vad som förväntas av dig, vad arbetsgivaren bedömer som en bra arbetsinsats från dig. Var tydlig i relationen till dina medarbetare.

 

Om du hade varit undersköterska i äldreomsorgen, vad hade haft högsta prioritet då?

Låt den äldre välja själv, i varje situation. Jag kan inte vara överförmyndare och veta bättre än en äldre person som levt ett helt liv och tagit sig hela vägen fram. Vad ger mig rätt att bedöma, bestämma och tala om hur livet ska levas på slutet. Låt folk duscha så ofta de vill, lägga sig och gå upp när de vill, vara vakna hela natten om de vill. Om någon vill till havet och bada, bejaka det. Varför säga nej bara för att tiden inte räcker till alla?

 

Visst är det bra det hon säger? Vill du lyssna till Catharina Tavakolinia så ordnar Kompetensutvecklingsinstitutet en utbildningsdag den 30/3 med bla henne. Läs mer>>  //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

10 Comments on "Låt de äldre duscha så ofta de vill, säger Catharina Tavakolinia"

 1. Självklart så ska dem äldre få duscha när dem vill gå upp när dem vill på morgonen och lägga sig när dem vill på kvällen.
  Men går dem upp ”för sent”, så får vi skit från chefen att vi inte gör vårt jobb, att dem inte äter gemensam frukost. Lägger dem sig för sent så blir nattpersonalen irriterad och även chefen, duschar dem utanför den schemalagda duschen så är det något annat i vårt redan stressfulla schema som vi inte hinner med.

  Hur gärna vi än vill att dem äldre skall få välja själva så får vi inte göra det utan att få tillsägelser.

 2. Alltså, jag förstår vad hon menar. Helt klart, och jag håller med. Men hur i hela friden ska vi kunna göra allt det där, när vi är tre personal på dagen på 16 vårdtagare. Det är lättare sagt än gjort. Vi hindrar aldrig våra äldre från att sitta uppe på kvällarna. Hur gör man när man behöver vara två personal hos de flesta av våra vårdtagare? Om alla boende vill duscha varje dag? Ska man duscha 16 personer per dag då? Det hon säger är vettigt den dagen då vi är betydligt fler personal. Först då kommer detta kunna ordnas.

 3. Hej gbg! Jag förstår ditt sätt att argumentera. Men är det inte precis det Catharina Tavakolinia menar vi säger nej till de äldre bara för att det inte går att ordna för alla. Om jag ser på de vårdtagare jag träffar dagligen tror inte jag att ALLA vill duscha VARJE dag kanske vill några göra det och då undrar jag varför vi ska säga nej till dom som vill det??????

 4. Till Anna; Jo visst, alla vill kanske inte duscha varje dag, men jag vet många som vill det. Av 16 boende kanske 7-8 st skulle kunna tänka sig att göra det. Många av de boende tar kanske 45 min för dusch. Vi ska göra frukost, hjälpa andra boende upp på morgonen, tvätta, städa. Det får ju inte stjäla tid från de andra boende heller. Dem måste också få sin tid. Dessutom är det äldreboende jag arbetar på lägst bemannat i hela kommunen. Så, förklara för mig hur vi ska hinna med?! Det är redan tajt som det är. MVH

 5. Måste alla duscha samtidigt? Man kan väl duscha på olika tidpunkter. Nu låter det som att det bara går att duscha på morgonen. Jag antar att det finns gamla som vill ha sovmorgon och då blir det dusch senare för de. Några gamla vill nog duscha på kvällen. Tänk nytt.

 6. Kul att ni engagerat er. Vem säger att alla vill duscha varje dag, samtidigt? Det finns en stor respekt för att personalens tid är begränsad. Med en jämn bemanning där vi använder tiden effektivt så har vi faktiskt hela dygnet på oss att ge den som vill en dusch. Det lovar i alla fall vi på Kavat vård att leva upp till på våra äldreboenden.

 7. Sedan har vi de som varken vill duscha, tvätta sig eller byta kläder, det är ju inte heller helt lätt.

 8. lars härås | 21 mars, 2010 kl. 18:11 | Svara

  Hej Caroline!
  Vad härligt det var att läsa om Din inställning. Man kan tro att Du läst den nyutkomna boken Lisa Andersson: ”Att få leva tills jag dör” Du lever efter det rehabiliterande förhållningssättet vars goda effekter beskrivs i boken. Din chef borde få läsa den boken och förstå vilken fin medarbetare hon/han har i Dig

 9. Är det verkligen så att det inte går att ”köra över” en person som aldrig vill duscha, aldrig byta kläder, sitter i avföring och urin? Enligt personalen får de inte göra något personen inte vill. Vi anhöriga klarar inte av att hälsa på.

 10. personal på kavat vård | 9 september, 2015 kl. 12:22 | Svara

  Vilken lögn genom att personal blir överarbetade med dålig lön och dålig arbetstider och cheferna kommer med högre mål till vårdgivarna. Se på en statistik hur många som är sjukskrivna och säger upp sig?? Det är bara fint utåt kom in o se…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.