Annons

Lästips: Salutogent ledarskap – för hälsosam framgång

Juryn för Årets HR-bok, tidningen Personal & Ledarskap samt Sveriges HR-förening gav Salutogent ledarskap sitt hedersomnämnande med motiveringen: ”För dess positiva människosyn där författaren utgår från att skapa begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet som förutsättning för gott ledarskap.” (Personal och ledarskap nr 1 2011)

Ett salutogent ledarskap sätter ljuset på människors och arbetsgruppers tillgångar. Det utgår från ledarens intresse för andra människor och hennes vilja att inspirera, uppmuntra och bekräfta positivt beteende. Följden blir att både människor och verksamhet mår bra: en förutsättning för framgång, lönsamhet och effektivitet.

I ett salutogent ledarskap har ledaren inte som uppgift att ge direktiv och kontrollera, utan att göra sammanhanget meningsfullt, begripligt och hanterbart. Ju bättre vi lyckas med det, desto mer kommer arbetsglädjen öka och verksamhetens resultat att förbättras.

När arbetets mening blir viktigare än regler och rutiner frigörs kompetens och arbetslust. Organisering och ledning blir då en fråga om att skapa förutsättningar för lärande och förståelse, upplevelse av mening och möjlighet för alla att ta egna initiativ.

Författare: Anders Hanson är utbildare inom hälsopromotion och ledarskap och sedan mer än tjugo år engagerad i ledarutveckling. Under 1990-talet var Anders knuten till Högskolan Väst inom arbetspsykologi och pedagogik.

Antal sidor: 211

Pris: 249 kr exkl frakt

Beställ med ett mejl till lill@minsektor.se. Uppge titel, antal, fakturaadress och leveransadress. Välkommen med din beställning.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Lästips: Salutogent ledarskap – för hälsosam framgång"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.