Annons

Lästips: Myten om det framgångsrika åldrandet

Apropå förväntningar på äldre personer, jag skrev lite kort om det förra veckan, så måste jag berätta om en artikel jag läste i Svenska Dagbladet. Den handlar om vår syn på åldrande och hur den de senaste åren blivit väldigt positiv, sådär rent allmänt. Enligt Merete Mazzarella (professor em i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet), som skrivit artikeln beror det till största delen på att fyrtiotalisterna, den grupp som nu börjar bli äldre, vill och faktiskt förväntar sig att åldrandet ska vara det – positivt. Så här skriver Mazzarella: Den decennium efter decennium bortskämda fyrtiotalistgenerationen tror att hälsa på gamla dar är en livsstilsfråga och att man genom att motionera, äta nyttigt och komplettera med kosttillskott och en och annan kulturupplevelse kan leva frisk till 95 och sedan dö av hjärtinfarkt mitt i ett samlag.

Och så där ser det faktiskt inte ut, menar Mazarella. Åldrande betyder att kroppens funktioner försämras, så väl de fysiska som de mentala, oavsett om det sker tydligt eller om vi väljer att inte låtsas om det. Att åldras utan fysiska krämpor är inte möjligt och klokare blir man faktiskt inte heller med åren. Däremot, säger hon, har förväntningarna skapat en massa krav som handlar om att vi ska åldras utan att det märks, att det knappt är tillåtet längre att tala högt om sina krämpor. För då anses man vara pessimistisk, och då har man lite grand sig själv att skylla för krämporna.

Artikeln är väldigt intressant, tycker jag. Väl värd att läsa. Ni hittar den här http://www.svd.se/kultur/understrecket/myten-om-det-framgangsrika-aldrandet_6347714.svd. (En länk finns även överst i nyhetsbrevet.) Se det som ett lästips helt enkelt och berätta gärna vad ni tycker om innehållet.

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

En fortsatt skön sommar till er alla! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Lästips: Myten om det framgångsrika åldrandet"

  1. Jag hoppas att jag slipper er i framtiden. jag har nämligen sysslat med datorer sedan 1980 talet….faktum är vi som är födda på 60 talet är före er när det gäller tekniken och informations samhället. faktum är att ni
    är ”out of Date”.
    när jag låg på sjukhuset för lunginflammation och liknande åkommor. så visste jag mer om min hälsa än doktorn gjorde som skulle hjälpa mej, det var just det han inte gjorde, hjälpte sina patienter alltså.

  2. Gunnar Brolin | 3 augusti, 2011 kl. 12:09 | Svara

    Vilka är det Du vill slippa i framtiden?? Att Du är ”fena” på datorer tror jag säkert och skam vore det annars, eftersom Du inte gjort annat! Men det finns något som heter ”livserfarenhet” som inte har med datorkunnande att göra. När Du låg inne för lunginflamation, antar jag att Du spelade över som ”besserwisser” och då är det inte lätt att vara läkare!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.