Annons

Lära sig något nytt (om man vill)

Förr trodde både forskarna och vi andra att hjärnans förmåga att tänka och lära sig nya saker, minskade ju äldre vi blir. Nu vet vi att det inte stämmer. Så länge vi inte drabbas av någon sjukdom som påverkar hjärnan, kan vår hjärna utvecklas hela livet. Vi kan ta till oss information och kunskaper och lära nytt även när vi blir äldre, samtidigt som vi förbättrar vårt minne och andra kognitiva färdigheter. Allt är möjligt så länge vi får en möjlighet till ny kunskap. På Texas University gjorde man för några år sedan en studie med en grupp personer som var mellan 60 och 90 år. Under tre månaders tid fick en tredjedel av dem i uppgift att lyssna på musik och lösa korsord femton timmar i veckan, en annan tredjedel fick delta i olika sociala aktiviteter under femton timmar i veckan och den resterande tredjedelen fick chansen att lära sig något nytt under femton timmar i veckan, att sy lapptäcken eller att fotografera med en digitalkamera (eller båda delarna). Och efter tre månader kunde forskarna konstatera att de som lärt sig att sy lapptäcken eller att fotografera med en digitalkamera, de hade inte bara blivit piggare rent allmänt, de hade även förbättrat minnet och ökat sin nyfikenhet och en hel del annat som har med vår kognitiva förmåga att göra. Ingen sådan förändring gick att se i de andra grupperna, dvs inte heller i den gruppen som deltagit i sociala aktiviteter av olika slag.

Frågan är då vad vi kan göra av kunskap som vi får från vetenskapliga studier som den Texas. Ja, en sak som man skulle kunna göra är ju att byta ut en del av de sociala aktiviteter som ordnas på t ex särskilda boenden, mot aktiviteter där man mer aktivt får en möjlighet att lära sig något nytt (de som vill). För om det skulle resultera i samma sak som i Texas, vore väl det fantastiskt.

LÄS MER:  Läsk och annat

Vad tror ni? Är ni några som har testat med ”kunskapsaktiviteter” och vilka är i så fall era erfarenheter? // Lill

2 Comments on "Lära sig något nytt (om man vill)"

  1. Att lära sig något nytt har verkligen betydelse och mening för äldre. Om du är intresserad kan du gärna läsa min masteruppsats, Meningen med äldres akademiska studier ur ett individuellt perspektiv och ett samhällsperspektiv. Jag bifogar en länk, där di hittar uppsatsen.

    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1229363/FULLTEXT01.pdf

  2. Agneta Hellekant | 14 december, 2018 kl. 01:33 | Svara

    Seniordans.internationella uppskattas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.