Annons

Lär av de bästa

“Oavsett vad du kommer att arbeta med så ska du se till att jobba med de bästa. För då lär du dig och blir bättre själv.” Så sa min pappa när jag växte upp och det är ett klokt råd. För de gånger jag gjort så, vilket verkligen inte har varit jämt, har det blivit som allra bäst. Jag har utvecklats och vuxit i min yrkesroll och därmed i min tur kunnat bidra till andras utveckling.

Nu är det ju inte så att man alltid har stjärnorna omkring sig eller ens är säker på vilka de är, men det går att ta reda på, och hitta inspiratörerna och inspirationen. Jag tänkte på det igår när jag läste SKL’s rapport ”Öppna jämförelser 2013 – Vården och omsorgen om äldre”. För här finns det mesta. Vilka kommuner som är bra på vad. Och när man väl vet det, kan man läsa mer om hur de arbetar. Så kan man lyfta telefonluren eller skicka ett mejl och fråga Hur har ni gjort. Eller så kan man åka och hälsa på dem och prata med med dem.

Fast det är inte där kruxet ligger. De är inte bristande information och tillgång till kunskap det handlar om. Det svåra är väl snarare att ta till sig att man själv och den egna verksamheten inte levererar som det skulle kunna, och göra det utan att känna sig värdelös eller försöka bortförklara. För det klart att det finns förklaringar till allt och rapporter som den här inte säger hela sanningen och bygger ibland inte på jämförbara eller ens relevanta siffror. Men vägledning kan man få och varför inte kalla det något så enkelt som råd och tips. (Och någonstans är det väl ändå så att de flesta av oss har en hyfsad uppfattning om vad vi är bra på och vad vi borde lägga extra krut på.)

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Ha en skön vecka allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Lär av de bästa"

  1. Det är en intressant aspekt du tar upp Lill. För att utveckla sin verksamhet behöver man en nulägesanalys och veta hur verkligheten ser ut. På ett sätt är det utmärkt att undersökningar som ÖPPNA JÄMFÖRELSER görs, de kan sätta luppen på problemen. En förutsättning är ett öppet sinne och att man som chef och ledare inte försöker bortförklara. Även om siffrorna inte stämmer exakt man kan inte tro att alla kommuner rapporterar in på samma sätt, ger jämförelserna en siffervisning och något att diskutera utifrån.

  2. Det är nödvändigt att skaffa sig nya influenser. Inte bortkastad tid att besöka andra företag och ägna sig åt lite industrispionage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.