Annons

Kycklinggryta med ris och broccoli

 Kycklinggrytan var god, med baconsting. Riset? Nja, det smakade ingenting och var lite vattnigt. Så var det klent med broccoli, tycker jag. Jag vill ha mer grönsaker. Fast det vill inte de äldre, säger många. Jag vet inte hur det är med den saken? Gillar inte äldre människor grönsaker?

Likadant har jag hört att äldre personer inte gillar kryddigstark mat, snarare att man vill ha sådant som inte smakar så mycket. Funderar på om det är så eller om det är en fördom. Och kan man verkligen prata i termer av vad ”äldre” gillar? Man tycker väl inte samma sak bara för att man råkar tillhöra ungefär samma ålderskategori? Eller? Ja, jag vet inte. Ge mig svar!

Hur som haver, en god gryta kompenserar trist ris.

Lills betyg
smak: 3
lukt: 3
utseende: 3

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Kycklinggryta med ris och broccoli"

 1. Roy Blad Husiegårds äldreboende | 30 mars, 2009 kl. 12:12 | Svara

  Hej Lill!
  det där med att äldre inte gillar kryddstark mat är lite av en myt faktiskt.
  Jag har en del gäster här oss mig som föredrar då det är kryddat lite extra, eller man kan säga då rätten kräver det såsom, curry, gulasch och liknande.
  Eller ibland då vi brukar ha kulturmiddagar och den inbjudna gästkokerska/ kocken bjuder på lite mer kryddstark mat.
  Men även om inte rätten kräver att vara ”stark så behöver den ju inte sakna smak.
  Tvärsom mat för äldre måste vara mer smakrik eftersom våra smaklökar dämpas med åren.
  Och då menar jag inte enbart salt och peppar, utan det finns andra sätt att höja smaken på.
  Jag brukar säga att de viktigaste kryddorna för äldre är socker, ättika citron, sirap och en snaps till maten.
  Speciellt dom 2 översta användes flitigt förr i tiden.

 2. Jag håller med Roy äldre tycker visst om kryddor det gör min farmor och det gör andra äldre jag känner, men det konstiga är att här i äldreomsorgen sägs det hela tiden att inte ska vara för stark. Vad kommer det ryktet från? Är det för att vi ska tro att de äldre är nöjda med den smaklösa maten???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.