Annons

Kritisk stjärnkock

Mannen till höger heter Leif Mannerström. Han är stjärnkock och driver Sjömagasinet i Göteborg. Jag träffade Leif nu i helgen och vi pratade mat, lite mer specifikt den mat som serveras i äldreomsorgen runt om i landet. Leif Mannerström är vass i sin kritik. Han berättar hårresande historier om hur äldreomsorgschefer vill hindra honom från att bjuda gamla människor på mat, eftersom de är rädda för att de gamla ska bli matförgiftade (vilket naturligtvis är kränkande för en kock som lagat mat för hundratusentals gäster genom åren och aldrig varit med om att någon blivit förgiftad).

Bortsett från de historier han berättade, talade vi om vad som behöver göras för att få bättre mat, som smakar gott, doftar gott och ser vacker ut på tallriken. Leif Mannerström säger till att börja med att det går att få bättre mat utan att det kostar mer. Vad det handlar om är att politiker måste vara tydliga med att maten ska vara av en viss kvalitet och inte bara tala näringsinnehåll och logistik. Med tydliga politiska direktiv kommer de ansvariga i varje kommun att inse att de behöver personal som tycker att det är ROLIGT  att laga mat och som har KUNSKAP om hur bra mat lagas, snarare än kunskap om nedkylningsprocesser och hygienregler.

Det ser naturligtvis olika ut i olika kommuner, men i den kommun där jag själv tidigare arbetade i äldreomsorgen låg ansvaret för maten under den tekniska förvaltningen, och det är nog inte säkert att det är just där som kompetensen och lusten finns.

Vad tycker du själv om det som Leif Mannerström säger? Vad är dina erfarenheter? Har ni lyckats med maten där du jobbar?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Kritisk stjärnkock"

  1. Ingegerd Petersson | 17 november, 2009 kl. 09:53 | Svara

    Underbart att läsa Leifs tankar. Jag är omsorgspolitiker i Kalmar och funderar mycket på det här med maten till våra äldre. Var på studiebesök i Götene kommun förra veckan, där lagade personalen maten på varje avdelning, dvs till åtta personer. Tänk när vi kom dit då luktade det nystekta pannkakor, soppan stod på spisen, det var en fin torsdag i ett gråmulet november

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.