Annons

Kreativa personer får det svårt i äldreomsorgen

”Vi behöver anställa kreativa människor, som har nya sätt att tänka och nya sätt att utföra arbetet.” Har ni hört någon säga så? Eller något liknande? Själv hör jag det ganska ofta. Ibland tror jag att personen som säger det förstår vad hen menar, fast ibland inte. Då och då tycker jag att personen som säger det har rätt, fast inte alltid och det händer att jag protesterar. Tidigare i veckan gjorde jag det, protesterade, det var när jag pratade med en enhetschef i äldreomsorgen som uttryckte sig ganska exakt så. För jag tror inte alls att äldreomsorgen behöver vård- och omsorgspersonal som i första hand är kreativa. Vad äldreomsorgen behöver är empatiska människor, som tycker om att utföra i princip samma arbetsuppgifter varje dag och som har en känsla för service och tycker om att göra andra människor glada. Att göra det på ett professionellt sätt kräver särskilda kunskaper och självfallet ett visst mått av kreativitet, alla yrken kräver ett visst mått att kreativitet, men det kräver inte i grunden väldigt kreativa personer. Snarare tvärt om. Riktigt kreativa människor lär få det svårt i en verksamhet som äldreomsorgen, åtminstone som den är organiserad idag, och inte lär de bli särskilt skickliga på jobbet heller. Mer än möjligen en kortare period. Innan de tröttnar på att inte få göra som de själva vill, eftersom de är på jobbet för möta andra människors behov.

Här kommer en lista med något av det som gäller kreativa människor. Listan är ett utdrag av forskning som gjorts inom neurovetenskapen.

 • Kreativa människor vill göra som de själva vill och har svårt med kompromisser
 • Kreativa människor tycker det är svårt att hålla sig till en uppgift i taget
 • Kreativa människor skapar i cykler, pendlar mellan ibland nästan manisk aktivitet och mer långsamma perioder
 • Kreativa människor kan köra på i rasande fart, men behöver sedan ensamtid för att ladda om
 • Kreativa människor skiftar snabbt i humör
 • Kreativa människor tar det de gör väldigt personligt och har svårt att ta kritik eller feedback
 • Kreativa människor skjuter systematiskt på arbetsuppgifter
 • Kreativa människor har svårt med att avsluta projekt
LÄS MER:  Schemaläggning då och nu

Vad tycker ni? Lämpliga beteenden och egenskaper för vårdpersonal i äldreomsorgen? Inte särskilt.  Att vi så ofta och i alla möjliga olika sammanhang pratar om hur viktigt det är med kreativitet, handlar nog till stor del handlar om att vi laddat själva ordet med en så positiv aura, och därför fått för oss att kreativa personer är högsta vinsten över allt. Så är det inte, tror jag. Vad tror ni? //Lill

PS. Det händer att jag får kritik för att jag inte är tvärsäker. Att jag skriver och säger ”tror jag” istället för ”hävdar jag” eller ”tycker jag” eller något liknande. Och att jag dessutom frågar er och andra vad ni tycker. Svaret på den kritiken är enkelt. Jag är sällan tvärsäker. Knappt något i livet är svart eller vitt eller har en enkel lösning. Det finns alltid flera svar och flera perspektiv. Tror jag. Eller nej. Hävdar jag. 

4 Comments on "Kreativa personer får det svårt i äldreomsorgen"

 1. Ingbritt Westberg | 11 juni, 2015 kl. 12:16 | Svara

  Håller med dig, tror att ordet kreativ är lite inne. Det låter framåtanda och nytänkande och det kanske är så att många chefer är väldigt frustrerade i våra verksamheter, många känner nog att de är låsta i ekonomisk tänk både från kommunledningar och privata aktörer och då kanske man på något sätt tror att bara vi får kreativa medarbetare löser det sig. Man har ju också en ursäkt för att det inte fungerar, brist på kreativitet. Inom demensvård är det en förutsättning att ha ett stort flexibelt arbetssätt samtidig som man alltid är i stort behov av rutiner för att ge bästa möjliga vård. Kreativitet är både bra och mindre bra.

 2. Marianne Thunberg | 11 juni, 2015 kl. 17:39 | Svara

  Jag hävdar att Du har helt fel. De punkter Du räknar upp är mer eller mindre diskriminerande, . Vad är det för fel på att vara kreativ. Att våga tänka och göra något nytt. För att förbättra för De boende. Kreativa människor är ofta positiva och varma. Omtänksamma osv. Det vill säga empatiska. Jag har inte samma erfarenheter som Du. Tänkvärt är att De gamla lever upp under sommarsemestern när det kommer in vikarier.De ger mer tid och månar om de boende .Jag började arbeta en gång i tiden inom Långvården. Tack och lov att det har blivit så mycket bättre. Hur användandet av hundar och katter inom äldreboenden förbättrade de svårast sjuka . De blev gladare och mer medvetna samttidigt med minskade smärtor. Jag tror på att det är viktigt att man arbetar utifrån samma värdegrund. Läkemedelsanering som är oerhört viktigt. Såg på TV om robotar inom vården. Den kan aldrig ersätta mänsklig värme och en tröstande hand.

 3. Jag relaterar till hemtjänststädning. Sist jag hade det, då var jag så pass pigg att jag hade dammsugit och även städat,någorlunda, i badrummet. Jag sade åt tjejen som kom för att städa: Stämpla in och sätt dig vid kaffebordet, så bjuder jag på jordgubbspaj till kaffet. I dag vill jag bara prata med Dig, om dina förhållanden och om Dina framtida ambitioner. Så gjorde vi tills städtiden var gången. Mycket givande för mig, vill jag påstå, kanske även för tjejen?

 4. karin Olsen | 16 juli, 2015 kl. 08:16 | Svara

  Kul att läsa det du skriver och få en annan syn på kreativa människor (vilket jag räknar mig som). Alla punkter stämmer in på mig och det är därför vi behövs inom äldreomsorgen. MEN om det bara hade funnits kreativa människor i en arbetsgrupp hade det kanske inte varit så lyckat. En lagom blandning av allt är en garanti för ett gott resultat, under förutsättning att man kan samarbeta och det är här det viktiga ledarskapet kommer in. Ett gott ledarskap lägger grunden för en bra arbetsmiljö och en väl fungerande äldreomsorg.
  Tack för mig
  Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.