Annons

Köttbullar med stuvade makaroner och amerikanska grönsaker

Stuvade makaroner, det har jag inte ätit på trettio år. Det var riktigt gott. Köttbullarna smakade som vanliga färdiglagade köttbullar och amerikanska grönsaker, ja – vad kan man säga om dem? Inte mycket.

Lill betyg:
Smak: 3
Lukt: 1 (jag kände ingen lukt över huvudtaget, underligt)
Utseende: 3
Jag kompletterade med: salt, peppar och ketchup.

Ser förresten att på matlådorna står det rekommendationer om vad måltiden ska kompletteras med. T ex mjölk att dricka, 2 smörgåsar och sallad. Jag undrar om den kompletteringen krävs för att måltiden ska innehålla den näring som en måltid ska innehålla. //Lill

LÄS MER:  Veckans nyhetsbrev 27 aug 2020

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

8 Comments on "Köttbullar med stuvade makaroner och amerikanska grönsaker"

  1. Maria Sandström | 5 mars, 2009 kl. 21:48 | Svara

    Hej Lill! Trevligt med ditt engagemang , jag arbetar inom hemtjänsten i Härlandas stadsdelsnämd .Än så länge har du tydligen inte ätit någon maträtt med kokt potatis.
    Det ska bli intressant vad du tycker om den potatisen, vi som arbetar inom hemtjänsten som tvingas att värma samt servera denna maten tycker att det är sorgligt.
    Okej att producenterna faktiskt har lyssnat på våra åsikter , nu för tiden levereras maten i upp till tre fack samt att bifogade rödbetor , lingon mm finns i en liten tillförsluten rund burk.
    Negativt är oxå att maten måste beställas med lång leverans, vilket betyder att maten som du beställer denna veckan ,kommer hem till dig om två veckor. Vilket innebär att matsedlarna för att beställa mat blir mycket förvirrande för våra äldre.
    Min erfarenhet gällande julmaten är så negativ , för att få ett sk. julbord så kan man beställa diverse olika alternativ.
    Tallrik 1 varm julmat bestående av 4 potatisar , 3 prinskorvar , 5 köttbullar , rödkål , en litet revbensspjäll.2 msk med Janssons.
    Tallrik 2: 3 sillbitar , 1 skiva kalvsylta ,3 skivor julskinka, 1 skiva rullad samt 3 potatisar.Snålt tråkigt och dyrt.
    Som du säkert förstår så är jag ingen anhängare av den kylda maten , kanske någon eller några dagar men inte sju dagar i veckan .
    Ser framemot att följa din matblogg /
    Vindpinan

  2. Hej Lill!
    Jag jobbar som kock på ett äldreboende i Malmö.
    Här jobbar vi i huvudsak med färska råvaror och ekologiska tillika.
    Vi har under höst och vår tre-rättersmiddagar med passande vin eller snaps om rätten fodrar det.
    Denna småskaliga lösning som Husiegård jobbar med bidrar till att jag som kock får en aktiv och nära kontakt med de boende.
    Jag har möjlighet att anpassa kosten, i princip skräddarsy rätter till dem.
    Fixar med hemlagade timbaler/ pateér de som behöver.
    Önskemiddagar på födelsedagar osv.
    Vi har dessutom kulturmiddagar då vi bjuder in någon anställd ifrån något annat land.
    Jul, påsk och alla andra högtider firar vi utan att behöva vända på slantarna.
    De äldre, mina gäster, är värda detta.
    De har slitit hela sitt liv, de förtjänar ordentlig mat och inte bara något som ser ut som rationell utfodring.
    Nä, det är dags att vakna nu.
    Hur vill vi själva ha det då vi blir gamla

  3. Värdefullt med matblogg, tack. Håller med Maria Sandström – att äta kyld mat 7 gånger i veckan är ingen höjdare. Om man sedan lägger till vecka ut och vecka in så blir det än sämre. Sen kan man ju undra över hur mycket näring det finns kvar i maten efter uppvärmningen i micron. Man förvånas inte över att 7 av 10 äldre är undernärda!

  4. Jag har närmare erfarenhet av ett äldreboende där matleverantören heter Sodexho. Jag har läst deras anbud och där kan man konstatera att lunch och middag utgör 50% av dagsbehovet. Två måltider per dag utgör endast 50%! Resten av dagsbehovet betyder en ganska sparsam frukost, eftermiddagskaffe med kaka samt kaffe på maten med smörgås. Möjligen någon hård oätlig frukt som mellanmål. Det finns inga politiker som förstår detta!

  5. B12-brist m.m.

    Många äldre får mat uppvärmd i mikrovågsugn.

    Här några rader från läkemedelsbolaget Pfizers hemsida angående B12-brist m.m.

    ”… Mycket folat kan därför förstöras under tillagningen av maten.
    Uppvärmning i mikrovågsugn förstör också mycket av båda vitaminerna…”

    ”… Många läkemedel minskar också upptaget av vitaminerna. Dit hör bland annat läkemedel mot magsår och epilepsi..”

  6. Ewa i Dalarna | 16 mars, 2009 kl. 22:44 | Svara

    Jag har ätit mat som Sodexho lagat på F7 Såtenäs, de godaste jag ätit. Stekt fläsk, rårakor/eller det andra kommer inte ihåg vad det heter och löksås. Om jag kunde så skulle jag ha en pipeline hem hit med det varje dag.

  7. hur tror ni att maten som serveras i skolan är då? näe, just det. Ingen skulle nog vilja äta den i en månad. Många av de här rätterna som du provätit verkar mycket bättre än det som vi ungdomar tvingas leva på om dagarna! Att äta näringsfattig skolmat varje vardag i 13 år måste väl påverka hälsan mer negativt än de åren som de äldre äter denna mat?

  8. Christian (Hemtjänsten) | 23 mars, 2009 kl. 19:54 | Svara

    Det är nog godare än vad det ser ut, men makaronerna ser ihopkladdade ut och det tycker jag drar ner allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.