Annons

Kost- och Energidagen i Lund

Fotograf: Boris Grimbäck

Har ni hört talats om Genombrottsmetoden? En metod som bygger på små och konkreta successiva förändringar, och där man kontinuerligt utvärderar. En metod för förbättringsarbete med andra ord. Att använda egentligen oavsett vad det är man vill förändra. Monica Hirvelä och Madeleine Dahlberg är två undersköterskor som aktivt arbetat med att förbättra situationen för äldre i hemtjänst och särskilt boende i Falkenbergs kommun. Arbetslagen som jobbat med metoden kom gemensamt fram till att satsa på matsituationen och att förebygga fallolyckor

Genom metoden har vi blivit mer lyhörda för äldres olika behov och önskemål, säger Monica Hirvelä. Om något ska bli bättre gäller det att all personal är med på tåget och att man gör det man bestämt sig för att göra.

Fotograf: Boris Grimbäck

Men det går inte att börja med allt på en gång. På ett boende var det viktigast att minska på nattfastan. Där började man med att kvällsmaten serverades senare och en sängfösare med extra energi introducerades. Till frukosten avdelades en personal som frukostvärdinna som serverar frukost direkt när de äldre vaknar. ”Vi som personal måste försöka sätta oss in i situationen för en gammal människa och måste bli bättre på att anpassa behovet för varje person”, berättar Madeleine Dahlberg.

Monica Hirvelä och Madeleina Dahlberg berättade om sina erfarenheter på Kost- och energidagen i Lund den 28 april i Lund. Seminariet arrangerades av Procordia, som också passade på att bjuda besökarna på mat från Liva Energi.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Kost- och Energidagen i Lund"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.