Annons

Korta och effektiva möten?

Har ni också noterat en förändring i den svenska möteskulturen, jag menar i arbetssammanhang?  Det verkar som att vi inte längre ska sitta i långa möten och låta alla säga sitt och dricka kaffe och kanske få en fralla med ost och paprika och försöka bli överens eller åtminstone låtsas bli överens. Nej, nu ska mötena istället vara korta, helst inte längre än en kvart, och i förväg bestämda att vara effektiva. Snabbt och rappt ska vi fatta beslut och vi behöver inte längre hitta något slags konsensus och kan vi låta bli att träffas helt och hållet och kanske ta det på telefon eller helt enkelt strunta i att prata med varandra så är det bara bra. Effektivt.

Tidigare trodde jag att den här förändringen var precis vad jag längtat efter. Tänk att få slippa sega sammanträden och slippa lyssna på gudochallamänniskors synpunkter om precis allting och i värsta fall en massa gnäll. Så egentligen borde jag vara nöjd. Fast det vet jag inte om jag är. För det är något som inte stämmer. Jag är nämligen inte alls säker på att det där kort och EFFEKTIVA verkligen är så effektivt. Ibland, inte alltid men ibland, känns nämligen den där typen av effektivitet som självbedrägeri. När vi fattar beslut i expressfart och faktiskt inte har hunnit nöta in och tänka igenom eller vägt mot alternativa möjligheter, eller ens hunnit fundera på alternativa möjligheter.

Nu ska man ju skilja på möten och möten, jag vet det. Det finns beslutsmöten och det finns en massa andra typer av möten och det finns möten där själva syftet är att man ska tänka fritt och i bästa fall vara kreativ. Frågan är bara om det är så enkelt. Att vi kopplar av och på och får hjärnan att fungera på det ena eller det andra sättet. På ett av de möten jag var på idag, hörde jag åtminstone ett klokt resonemang och en rätt så vass analys avbrytas och tystas eftersom vi inte hade tid, eftersom det här mötet inte var ett möte av rätt typ utan av en annan typ, då man inte ska resonera utan besluta. Och det kändes inte effektivt alls. Tvärt om. De där sparade minuterna, eller för all del timmen, lär springa i kapp oss senare.

LÄS MER:  Dålig dag eller inte lämpad

Rätta mig om jag har fel och tipsa oss gärna om bra strukturer för möten på jobbet.

Ha en skön vecka allesammans! // Lill

 

4 Comments on "Korta och effektiva möten?"

 1. Effektiviteten ligger nog snarast i att disskutera och analysera de frågor som behöver det men inte lägga evighetslångt ältande när det inte leder framåt. Det kan vara svårt att avgöra när mötet planeras och mötesledaren har ett stort ansvar att begränsa vissa frågor för att ge andra utrymme.

  • Anders Ahlström | 23 oktober, 2014 kl. 12:35 | Svara

   Håller med Theres. Vi får skilja på möten och möten och hålla oss till det vi ska tala om vid de möten vi har för mer omfattande och reflekterande frågor. De flesta möten kan hållas korta och behöver inte vara längre än 15-30 minuter.

  • Birgitta Odelstierna | 23 oktober, 2014 kl. 13:39 | Svara

   Om man skall ha korta möten så skall det uttryckligen stå i föredragningslistan exakt det som skall avhandlas på mötet och när mötet skall vara avslutat.
   Det betyder att man får som ordförande ha ordning på sina papper och på den kallelse som har gått ut till deltagarna.
   Telefonmöten utan tidigare utskickad föredragningslista (max 2 frågor)och utan webbkamera hos alla deltagare (max 8) fungerar ej.
   Åldern på deltagarna har en stor betydelse på mötets effektivitet och längd.
   Hälsningar
   Birgitta

 2. Ingvar Andersson | 23 oktober, 2014 kl. 16:11 | Svara

  Givetvis beror det på vilket ärende det handlar om.
  Om det är ett genomgripande förändringsärende som berör många så är det nog bättre att ha flera inte allt för långa möten än ett långt som avslutas med beslut.
  Det gamla talesättet, ”vi får sova på saken” är kanske en god regel som behöver få renässans i ett samhällsklimat som förväntar snabba besked och resultat.
  Det är bättre att få sova mellan möten än på möten.
  Sömn vid rätt tidpunkt är kreativt och effektivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.