Annons

Kommunikation via en vanlig tv (enklare än så här blir det nog inte)

Det är ju ingen hemlighet att vi på Äldreomsorgsbloggen gillar nya tekniska lösningar i äldreomsorgen. Inte för alla, men för dem som vill. Här är en film om hur du som personal eller anhörig på ett smart och enkelt sätt kan kommunicera med en person via en alldeles vanlig tv. Här finns mer att läsa om den smarta lösningen…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Kommunikation via en vanlig tv (enklare än så här blir det nog inte)"

 1. Hej,
  En viktig del i att hålla sig frisk, pigg och självständig är social samvaro med andra. Risken med för mycket tekniska lösningar är att den mänskliga kontakten minskar och i och med det ökar ohälsan och där kan en ond spiral vara igång. Tekniken kan vara av godo men det är av yttersta viktt attt den inte tar över mänsklig kontakt, vilket gäller även i icke akuta fall!
  Anna Skaring

 2. Instämmer men det ska ju aldrig vara meningen att teknik inom äldreomsorgen ska ersätta mänskligheten utan öka den. Man vill ju inte alltid ha personer som kommer hem till en , om det då finns personer som vill ha fysiska besök så blir det ju win win för alla. Den mänskliga faktorn får aldrig försvinna.

 3. Camilla Ehrlund | 24 maj, 2012 kl. 13:04 | Svara

  Håller med er båda Anna och Daniel. Tekniken skall inte ersätta mänsklig kontakt utan ses som ett komplement och en möjlighet. Jag tror aldrig att du kan tvinga på någon teknik. Jag ser den här tekniken som en möjlighet att ta del av modern teknik på ett enklare sätt för de som inte klarar skype och annat. Det ena utesluter inte det andra. Jag tror att många känner som du Anna, och därför är en viktig del att diskutera detta och ventilera alla farhågor.
  Camilla Ehrlund

 4. I många kommuner har man anställt äldrepedagoger, och fler kommuner verkar vara på gång. Jag tycker att introduktion av it-teknik kan ligga på den yrkesgruppen eftersom olika it-lösningar på många sätt kan bidra till ett rikare liv för de gamla. Detsamma gäller den personal som är anställd för att skapa social gemenskap. Jag har läst att man på en del äldreboenden spelar olika dataspel så tröskeln torde inte vara så hög för att introducera annat som har med it att göra. Min mormor är 97 år och använder FB och tycker att det är väldigt bra för att ha kontakt med barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Många gamla gillar teknik och frågan är om det inte ibland är personalen som är mer misstänksam mot it.

 5. Tänk vad underlig världen är. Att gamla människor sitter framför teven många timmar om dagen tycker ingen är konstigt. Men när en gammal människa får kontakt med en annan människa i teven då tycker vi det är för modernt och en symbol för ensamhet.

 6. Hej jag heter Maud och jobbar som äldrepedagog. Såg er annons ute på youtube när det handlade om stt se den äldre via tv:n. Visst kan den vara ett kopliment men absolut ingen lösning på ensamheten för många av våra äldre. När det gäller hemtjänsten så vet jag att många inte ens har gångtid mellan de olika kunderna. Och det kan också vara så att när man som personal dyker upp hos en kund så kan livet vara helt upp och ner. Tiden som personalen har borde utökad. Tiden att få vara med kund borde vara mycket mer. Mycket tid läggs på städ och handling, där hår då mindre tid till att få verklig tid till kunden själv. Tycker över huvetaget att det är dax att se kunden och leva där han/hon befinner sig när man dyker upp hos dom. Det borde finnas mer TID till kund. Att se någon är att bry sig <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.