Annons

Klädregler och klädkoder på jobbet

Idag har jag funderat en del på det här med kläder på jobbet, eller snarare hur man klär sig på jobbet beroende på vilken bransch man arbetar i och vilket företag man arbetar på. Att jag tänkt på det, beror på att jag i min närhet har två personer som båda börjat nya jobb nu i veckan, och för att deras klädval på de nya jobben är så väldigt olika.

Båda har höga chefsjobb på sina respektive arbetsplatser, men det den ena tycker är vanliga arbetskläder tycker den andra är för fint för att ha på ett bröllop eller någon annan fest. Och det den andra tycker är propert och ”helt och rent”, skulle den första inte ens ha på sig när hon städar hemma. Person nummer ett tänker att snygga och välskräddade kläder nog måste gynna hennes karriär, medan person nummer två utgår från att hon befordras och uppmärksammas enbart beroende på de resultat hon levererar. Och möjligen har de rätt båda två. De verkar i helt olika branscher med helt olika klädkoder. Oavsett om koderna är uttalade eller bara finns där ändå.

Hur är det där ni jobbar? Hur ser klädkoderna ut? Ser de olika ut beroende på om arbetsgivaren är offentlig eller privat, jag menar även om man arbetar i samma bransch som t ex äldreomsorgen? Om inte annat vet jag att det ofta finns regler för hur sommarvikarierna ska vara klädda, eller inte vara klädda och jag antar att de reglerna gäller året runt och för alla. Har ni sådana regler och hur motiverar ni dem i så fall? // Lill

LÄS MER:  Älskar du ditt jobb?

PS. I veckans nyhetsbrev finns en länk till en artikel där kläddesignern Camilla Thulin tipsar om hur vi ska klä oss på jobbet på sommaren. Relevanta tips eller inte?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Klädregler och klädkoder på jobbet"

  1. tycker inte det är lämpligt med för korta shorts på arbetsplats hemtjänst utegrupp. eller för urringade linnen som vissa har. cheferna borde säga till mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.