Annons

Klädkod på jobbet?

När jag var runt 25 sa min mamma att jag borde börja stryka mina kläder. Hon sa att skrynkliga t-shirts, det kan man inte ha när man börjar närmar sig 30, man ror liksom inte i land det. Ju äldre man blir, desto mer behöver man tänka på hur man ser ut, sa mamma.

Så gick det några år, och vad jag minns vad det ingen som kommenterade mina kläder. Inte förr än jag var iväg på någon ledarskapskurs och konsulten där gav mig rådet att börja klä mig i kavaj. För en kavaj skickar signaler om pondus och att man vet vad man gör, sa konsulten. Dessutom, sa hon, händer det något med en själv när man sätter på en kavaj. Det är som att man hänger på sig sin yrkesroll.

Ytterligare några år senare var det dags igen. Ny ledarskapsutbildning och ny konsult. Och nya kavajråd och nya expertutlåtanden om hur viktigt det är med kläder och vad man sänder för budskap och signaler. Jag tror den här konsulten kallade det för att ”klä sig sitt jobb”.

Nu är det inte så jag fortfarande går omkring i skrynkliga t-shirts på jobbet, och inte heller är jag helt ointresserad av hur jag ser ut (och jag kan tom tycka, och tänka som mamma, att en 47-åring inte gör sig så bra i något skrynkligt). Däremot vill jag att kläderna jag har på mig ska vara bekväma och jag vill känna igen mig själv när jag tittar mig i spegeln. Det är ju det där med självbilden, och i mitt fall innebär det Nej till kavaj, åtminstone för det mesta. Men en sak till, jag tycker faktiskt  inte att en person i kavaj eller något annat prydligt, är mer trovärdig än en person i skrynklig t-shirt.

LÄS MER:  Tack för Jerusalem Challenge

Fast jag vet också att man kan tycka på annat sätt, och därför undrar jag vad ni tycker. Hur ser ni på kläder, och då tänker jag på kläder på jobbet? Klär ni er på ett visst sätt för att utstråla något särskilt? Tycker ni att en chef ska klä sig på ett visst sätt? Varför i så fall? Har ni någon klädkod på jobbet, uttalad eller outtalad? Och väldigt konkret: Uppfattar ni en person i kavaj och välstruken blus/skjorta som mer trovärdig än en person i skrynklig t-shirt? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

9 Comments on "Klädkod på jobbet?"

 1. Inte mer trovärdig precis…… men det ger ett slarvigt intryck och då kopplar jag det till att man inte är en vän av ordning och reda och att det är även så i sitt arbete oavsett i ledarskap eller annat offentligt !
  Ser jag en yngre person som arbetar inom familj och individ verksamheten som klär sig utmanande och tom väldigt slarvigt skulle i varje fall inte jag få nåt förtroende för den personen!

 2. Jag kan nästan tänka tvärt om. Om en person alltid är uppklädd till tänderna och alltid har de ”rätta” assesoarerna får jag föreställningen om att det är en person som lägger så mycket tid och energi på yta att det inte finns så mycket kvar till det som är viktigt. Däremot ska man ju självklart vara ”hel och ren”, att komma till jobbet i smutsiga eller söndriga kläder är inte ok.

 3. Hej Lill och tack för din underbara kommentar-hörna!

  Temat idag kan få en ny-gammal slogan: Där huvudet tar slut, tar klädsel vid!
  Undrar vad Einstein skulle svarat på frågan om betydelsen av utseende-klädsel?
  Mvh Nanetth

 4. Jag tycker att det är viktigt att man är klädd så att man känner sig värdig sin roll på nå´t sätt. Själv varierar jag mig mycket vad gäller klädstil. Det kan vara jeans och kavaj, jeans och tröja, tunika och tights eller klänning/kjol – Men det ska vara stil på klädseln! Det är viktigt att man trivs i och att man bär upp sina kläder… Jag skulle t ex aldrig klä mig i en noppig acryltröja eller säckiga jeans med ”knän” på. Men det är ju ”min stil”. För den skull respekterar jag alltid och nedvärderar aldrig folk som klär sig illa (enligt min smak).

 5. Du Lill! Tips: Om du sträcker dina t-shirt i sömmarna efter tvätt och hänger upp dem på galge, så slipper du stryka…

 6. Gerdt Sundström | 8 november, 2012 kl. 13:05 | Svara

  Vadå 25? När jag var 13 visade mig min mamma hur man stryker en skjorta och informerade mig om att fortsättningsvis fick jag göra det själv, om jag ville ha strukna skjortor (och andra plagg). Det har jag gjort sedan dess; nu är jag 69. Visst ser väl ordentligt strukna kläder trevligt ut, eller?
  Mvh
  Gerdt Sundström

 7. Hej Lill!

  Det finns ett talesätt som säger att som man är klädd blir man sedd. Ska jag framträda för publik är det viktigt att vara snyggt klädd. Kavaj är inte fel då. Jag vill vara välklädd inte så mycket för min egen skull, även om jag känner mig säkrare då; utan framför allt för att visa publiken min respekt, att jag ansträngt mig för deras skull.

  Själv lyssnar jag hellre på talare med snygga kläder och borstade skor. Många glömmer skorna.

  Hjärtliga hälsningar

  Helena Bargholtz

 8. Ja nu är talesättet ”som man är klädd, blir man hädd”… Enligt Stora svenska ordboken betyder hädd att uttrycka en upprörande ringaktning för något som hålls heligt av många. Som man är klädd blir man hädd, man blir bedömd efter sitt yttre. FAsy betydelse blir ju densamma.

  Jag uppfattar att vi hur vi än förhåller oss med våra kläder blir vi bedömda, av olika personer på olika sätt. Klädkod innebär ju dock att det finns en slags överenskommelse om hur man ska vara klädd. Den kan ibland vara väldigt tydlig, såsom att manliga advokater ska ha påfallande eleganta kostymer, skjortor och slipsar samt långt, bakåtkammat hår, eller mer subtila. Personligen uppskattar jag när folk bryter klädkoder, de (koderna!) är genomgående begränsande och skapade för att skapa osäkerhet. Samtidigt bedömer jag själv personer jag möter utifrån deras kläder, det är svårt att inte göra det. Bedömer är då inte detsamma som ”dömmer”…
  En kvinnlig genusprofessor sa en gång ”då får man som kvinna ta på sig sin ”powersuit”…” dvs. kläder som utstrålade makt. För att motverka den annars obligatoriska nedvärderingen av kvinnor som möter mäns i ”deras värld”. I detta fall gällde det styrelserummet.

 9. Att ha kavaj innebär inte alltid att man är snyggt klädd. En politiker i vår kommun har alltid en illasittande kavaj och till det oftast en skjorta som inte är ren. Det imponerar inte på mig! I det fallet kanske en t-shirt hade varit att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.