Annons

Kintsugiperspektivet (omsorg och guld)

I Japan finns en konstform som heter Kintsugi och som handlar om att laga trasigt porslin på ett sätt som gör att det lagade porslinet blir vackrare än det var från början, innan det gick sönder. Man lagar det nämligen med guld. Skärvorna från en trasig kruka, en trasig skål eller kopp eller vad den nu är sätts alltså ihop med guld, och inte bara blir föremålet fullt fungerande igen, det blir alltså vackrare än det var innan det gick i bitar och behövde lagas.

Att laga porslin som gått sönder är inget konstigt, det har jag gjort massor av gånger. Limmat ihop skålar och limmat på öron på koppar. Men jag har alltid sett det som en funktionell lösning. Lagningen är något som gör att föremålet går att använda lite till. Jag har aldrig velat göra skålen eller koppen vackrare med min lagning, jag har inte ens tänkt tanken att det är möjligt.

Det är naturligtvis inte svårt att dra Kintsugiparalleller till annat här i livet. För precis som porslin går vi människor också sönder ibland och vi lagar och lappar ihop oss så att vi kan fortsätta leva. Men tänk om vi lagade oss själva med en annan ingång, med en tanke om att vi ska göra det på ett sätt som gör oss ännu vackrare som människor än vi var från början, utifrån att vi faktiskt är värda det och inte bara slänga på lite klister så att vi håller ett tag till.  Och vad skulle hända med äldreomsorgen om vi tänkte så, att vi med omsorg och guld kan växa som människor och bli ännu vackrare, även när vi blir riktigt gamla? Och nästa fråga, är en sådan äldreomsorg ens möjlig? Eller är det så att i ett visst läge i livet så hjälper varken omsorg eller guld, utan till sist faller vi isär i alla fall.

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

Ni som arbetar med äldreomsorg, hur tänker ni om det här? // Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Kintsugiperspektivet (omsorg och guld)"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.