Annons

Karriärtjänster för undersköterskor i äldreomsorgen

Det pratas allt mer om karriärtjänster. Om att inte minst unga människor inte vill ha samma jobb hela livet, utan kunna utvecklas i sitt yrke. Lära sig nya saker, få mer ansvar och dessutom kunna tjäna mer pengar. Och att allt det här är viktigare för människor idag än det var tidigare. Jag tror det stämmer. Allt färre kommer att ha samma jobb på samma företag hela livet i framtiden. Däremot kanske en del vill hålla sig i ungefär samma verksamhet, i samma bransch – även om man till viss del byter arbetsuppgifter. I skolans värld har det i alla fall införts särskilda karriärtjänster för lärare, med mer ansvar och högre lön. Även för sjuksköterskor i sjukvården verkar det vara på gång, och det är inte så konstigt. Precis som lärarna är en stor grupp är sjuksköterskorna också det, och det är viktigt för arbetsgivarna att de grupperna utvecklar sin kompetens och väljer att stanna. För både lärare och sjuksköterskor är, och kommer att vara, svårrekryterade yrkesgrupper.

Men hur är det då med undersköterskor i äldreomsorgen? Det sägs ju även om dem att de kommer att vara en bristvara i framtiden. Borde vi inte då tänka till och införa några slags karriärtjänster även för dem gruppen? Med nya arbetsuppgifter (som kräver nya kunskaper), mer ansvar och högre lön? Eller är det sådant som ni redan på eget bevåg har infört runt om i landet? Eller är det så att de undersköterskor som vill göra karriär förväntas att vidareutbilda sig till t ex sjuksköterskor? Hur ser det ut i Sveriges kommuner? Är ni några som redan infört karriärtjänster för undersköterskor? Berätta gärna i så fall. // Lill

LÄS MER:  Vad önskar du?

5 Comments on "Karriärtjänster för undersköterskor i äldreomsorgen"

 1. Lilian Gullberg | 10 april, 2014 kl. 12:08 | Svara

  I Kävlinge kommun har vi infört karriärstjänster för undersköterskor!

  Inom undersköterskeyrket kommer behovet av mer specialiserade kunskaper att öka. Hemvården i Kävlinge har därför utvecklat en karriärmodell som bygger på nya utvecklingsmöjligheter för undersköterskorna. Modellen innehåller ett antal specialisttjänster som tydliggör sambandet mellan utbildning, fördjupad kunskap och utökat ansvar.
  Idagsläget har vi 40 st engagerade undersköterskor som får möjligeten att vidareutvecklas i yrkesrollen och aktivt medverka till kvalitetsutveckling i hemvården. Vi anser att medarbetare som känner sig sedda och bekräftade bidrar till verksamhetsutveckling och detta skapar bra förutsättningar för den goda arbetsplatsen.
  Karriärstegen är uppbyggd i olika steg. Efter en tids anställning hos oss ges ett bestämt antal olika interna och externa utbildningar, där man som personal får möjlighet att ta ett extra ansvar för uppgifter inom olika områden, en första väg till att säkra en hög kvalitet och utvecklas inom arbetet.
  Från och med april 2013 ger vi ytterligare möjligheter att utvecklas inom arbetet. Detta genom att vi skapat ett antal olika specialisttjänster som undersköterskor inom hemvården kan söka till. För dessa tjänster krävs en yrkeshögskoleutbildning (YH). Undersköterskorna får lämna en intresseanmälan där de uppger att de vill läsa och få en specialisttjänst, och därefter görs ett urval efter en intervju. YH utbildningen som Consensum står för, är på 200 poäng och läses på distans under 3 terminer. Studierna sker på fritid men vi stöder studierna med totalt 2 månaders betald utbildning samt lån av litteratur.
  En genomförd och godkänd utbildning genererar i en ny titel med ny lön och ny arbetsbeskrivning.
  Aktuella specialistområden är:• Demens• Funktionsbevarande• Somatik• Palliativ

 2. Vilken bra kommun!!! Och att det är personalen i hemvården som ges möjlighet till utveckling.

 3. Myrthel Tobiasson | 10 april, 2014 kl. 16:05 | Svara

  I Nybro kommun bytte man ut titeln undersköterska till omsorgsassistent när man införde Ädelreformen. De äldre var ju inte sjuka utan bara i behov av omsorg. Ni kanske känner igen den debatten? Tråkigt för en duktig yrkeskår. Tycker absolut att de borde ha karriärmöjligheter.

 4. Är det inte naturligt att uskor utbildar sig till sjuksköterskor när de vill göra karriär???!!!

 5. Ett synnerligen förnuftigt sätt att klättra på karriärstegen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.