Annons

Känner du igen dig?

Kommun 1. Tydliga och förankrade visioner. Individuellt anpassad omsorg. En välutvecklad personalstrategi. Systematiskt kvalitetsarbete. Ett strukturerat samarbete med landstinget. Känner du igen dig? Grattis. I så fall arbetar du med stor sannolikhet i en kommun eller ett bolag som levererar bra äldreomsorg.  

Kommun 2. Sjukhuskultur. Svårt att rekrytera ungdomar. Mer fokus på personalen än på de gamla. Äldre som hamnar mellan stolarna mellan äldreomsorgen och sjukhuset. Petiga politiker. Känner du igen dig? Ledsen, men då är det troligt att du arbetar i en kommun eller ett bolag som erbjuder en sämre äldreomsorg. 

För så är det. När Sveriges kommuner och landsting på djupet undersökt vad det är som leder till bra äldreomsorg och till mindre bra äldreomsorg, så konstaterar de att det inte handlar om pengar. Det handlar heller inte om kommunen är stor eller liten, om den ligger i Västerbotten eller Skåne. Det handlar om de här sakerna. Om att ha visioner, om att inte betrakta åldrandet som en sjukdom, om att alla ska veta hur ens uppdrag ser ut – vad det är man är anställd för att göra. Plus lite till.

Nu är det ju inte så enkelt. Att man bara sådär bestämmer sig för att göra något på ett annat sätt än man är van vid och sedan faktiskt gör det. Till att börja med kanske man behöver fundera på om man arbetar i en kommun 1 eller en kommun 2.  Känner du igen den ena varianten mer än den andra? Har du exempel? På det ena eller det andra. //Lill

LÄS MER:  Kund i demensvården?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Känner du igen dig?"

  1. Kommun 1 och jag älskar mitt jobb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.