Annons

Kan det verkligen stämma?

Att inte allt som står i tidningen är sant, det vet vi. Precis som att allt som står i diverse sociala medier inte heller stämmer. Och själv är jag ganska krass i mina bedömningar av sanningshalten i mycket av det jag läser. Tänker ofta att det finns rimliga förklaringar till något som verkar idiotiskt, och att någon nog måste ha missuppfattat något och dragit felaktiga slutsatser. Jag vill liksom inte tro att en del är så dumt som det beskrivs (och många gånger är det ju heller inte det). Ibland blir jag av någon anledning nyfiken på något dumt jag läser eller hör och vill veta mer. Ta reda på om det verkligen stämmer. De senaste dagarna är det två saker jag reagerat på, och funderat på om det verkligen kan vara sant. Det verkar helt enkelt vara för dumt.

Det ena gäller ett inlägg i en av våra FB-grupper. Där skriver en person att personalen på ett särskilt boende i Göteborg tvingas panta flaskor för att kunna köpa kaffekoppar till dem som bor på boendet. ”Det där kan inte vara sant”, tänker jag. Att panta flaskor är väl en sak. Men att tvingas göra det för att kunna köpa kaffekoppar är något annat.

Det andra jag funderat på är en tidningsartikel. Rubriken är ”Anställd spred skräck på boende”. I artikeln läser jag om en person som kränkt brukare och satt skräck i sina kollegor på ett boende i Landskrona. Jag säger inget om det i sig. Sådana personer finns. Vad jag reagerar på är att det i artikeln dessutom står att den anställde i fråga har omplacerats till ett annat äldreboende i samma kommun. Och jag undrar. Kan det verkligen stämma? Är det möjligt att kränka och sätta skräck i folk och sedan få fortsätta jobba på ett annat ställe?

LÄS MER:  Roligt på jobbet

Det är inte så att jag brukar köra huvudet i sanden och låtsas att allt är frid och fröjd, snarare tvärt om. Men äldreomsorgen svartmålas så mycket som det är, och då är det väl bra om det mesta som skrivs åtminstone är en något sånär sant. Så om någon kan bekräfta eller dementera just de här exemplen får ni gärna göra det.

Själv kan jag bekräfta att det är väldigt mycket folk på Demensdagarna i Karlstad, som pågår just nu. Stämningen är både glad och konstruktiv och det är uppenbart att det finns många, många som arbetar för en ännu bättre demensvård. Jag är hoppfull. Så sant som det är sagt.

 // Lill

3 Comments on "Kan det verkligen stämma?"

  1. Man kan köpa kaffekoppar för t ex en krona på många loppisar, second hand och annat. Böcker kostar ofta ingenting, och det kan finnas möbler, textilier och julsaker … så det där kan inte vara sant!!!
    mvh agneta

  2. Kan bli problem med upphandlingsreglerna om man inte handlar där vi har avtal. Och där vi har avtal är det svindyrt. Då återstår pantflaskor och secondhand, vilket iofs kan vara rätt charmigt med gammeldags rosenkoppar med guldkant. Men dom ekonomiska reglerna krånglar till det så förbaskat!

  3. Redaktionen | 22 maj, 2015 kl. 14:59 | Svara

    Aha. Så det här med att panta flaskor handlar mer om att det inte finns tillgång till kontanter och att man vill handla på ett ställe, som man inte har något avtal med. Snarare än att det inte finns pengar, menar jag. // Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.