Annons

Kalla inte hjälpmedel för hjälpmedel

På en konferens förra veckan träffade jag Ingela Månsson från Hjälpmedelsintitutet. Hon var där för att hålla ett föredrag och själv var jag där för att lyssna. Men innan det var dags för det, hann vi prata lite i största allmänhet, och jag berättade om en släkting som börjar bli gammal och få lite besvär med att klara lite av vardagen. Jag sa att jag berättat för min släkting om vilka bra hjälpmedel det finns på marknaden och hur han kan ha nytta av dem. Men – att han inte varit särskilt intresserad av det jag sagt. ”Då ska du nog inte kalla det för hjälpmedel”, sa Ingela Månsson, ”många ryggar nämligen för ordet, tycker att det låter som sjukvård och vill inte ha med det att göra – bättre att du istället berättar om vilka smarta saker som finns att använda i olika vardagliga sammanhang”. Och ja, så kan det nog vara, tänker jag. Hjälpmedel låter möjligen lite trist och som något vi inte kan se har med oss själva att göra, för så hjälpbehövande tycker vi inte att vi är, det är det andra som är. Eller vad tror ni? Själv ska jag göra ett nytt försök att visa min släkting vilka smarta saker som finns. Och när vi ändå pratar om smarta saker, vill jag rekommendera Teknik för äldres hemsida. Där finns en flik som heter SMARTA TING. Smarta ting är ett arbetsmaterial om bra produkter som just kan underlätta vardagen för äldre. Läs mer om Smarta ting…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Kalla inte hjälpmedel för hjälpmedel"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.