Annons

Julmys hela året för mig och morfar

Har du städat ut julen? Eller myser du fortfarande med gran, pepparkakshus och dukar med renar på? Nuförtiden tillåter sig de flesta att börja julpyntandet i god tid innan jul. Så var det inte när jag var barn. Då skulle man minsann inte glädjas i förväg. Men när det gäller själva bortstädandet av julen, då verkar vi göra på väldigt olika sätt. De flesta jag känner har städat bort julen nu och flera gjorde det redan i mellandagarna. Då kastades julgranar ut, pynt lades i kartonger och röda gardiner slängdes i tvättmaskinen. Min granne slängde tom ut hyacinter och amaryller som ännu inte blommat, eftersom hon inte ville ha en enda påminnelse om julen kvar. Ut med det gamla och in med det nya, sa hon. Men så finns det de som vill ha julmyset kvar, helst in i februari, och sådan är jag. Jag älskar att gå upp på morgonen och se den fina julgranen i vardagsrummet. Den lyser och glittrar så vackert och gör morgonmörkret lite mer uthärdligt och eftersom det är en plastgran, är den lika fin som den var när den plockades fram ur förrådet. Så älskar jag att dricka morgonkaffe med juliga smaker och dofter och äta lussekatter, som jag har bakat själv. Det är mysigt och det finns verkligen ingen anledning att sluta med det bara för att julen är över. Inte heller blir jag särskilt orolig när mina folk säger att jag måste släppa taget (om julen), att jag inte kan fastna i det som redan är förbi (julen är förbi). Ut med det gamla och in med det nya! Själv vill jag fortsätta att njuta av julen och dessutom är det väl idiotiskt att lägga så mycket energi på att pynta och göra fint, bara för att plocka bort alltsammans igen. Istället borde vi väl göra som min morfar gjorde. Han tog aldrig bort julpyntet. Det stod framme året runt. Tillsammans med påskpyntet, ska sägas. För det stod också framme året runt. På väggarna i morfars hus satt julbonaderna bredvid påskbonaderna och på hyllorna i vardagsrummet stod parader av tomtar och kycklingar. Eftersom han tyckte att grannlåten var fin, såg han alltså inte vitsen med att städa bort den. Som barn tyckte jag att det hela var lite lustigt, men idag tycker jag att han hade en poäng. Är det någon som håller med?

Allt gott!

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Julmys hela året för mig och morfar"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.