Annons

Arbetar ni hemifrån?

En del av lördagen nu i helgen tillbringade jag tillsammans med en grupp människor som jag aldrig tidigare träffat. Vi minglade runt en stund, hälsade och var sådär lite allmänt trevliga och nyfikna på varandra. Fast ganska snart stod jag i en lite mindre grupp och pratade om distansarbete, om att jobba hemifrån.

En del människor har jobb som kräver att man är på plats, för det är det själva jobbet går ut på. Men väldigt många har jobb som faktiskt inte kräver det, som utan problem kan skötas från en annan plats än den vanliga arbetsplatsen, om inte varje dag så åtminstone ett par dagar i veckan. Och jag måste säga, att jag nog trodde att de flesta idag har den möjligheten, att arbetsgivare rent allmänt inte bryr sig om var jobbet utförs, bara det blir gjort. Men nej, det förstod jag efter den där diskussionen i lördags, för många arbetsgivare handlar det om någon slags inbillad kontroll, man vill med egna ögon se att personalen är på plats (jag säger inbillad kontroll, för även om någon sitter framför sin dator på sin arbetsplats, eller pratar i telefon, kan man ju aldrig veta vad den personen faktiskt gör eller vem hen pratar med). Därför säger man nej till anställda som vill arbeta hemifrån. Nej, hade alltså flera i gruppen fått från sina chefer. Det handlade både om personer som var anställda i kommunal äldreomsorg (enhetschefer) och personer som jobbade för privata företag (ordermottagare och ekonom).

Jag minns att det för femton-tjugo år sedan pratades mycket om distansarbete, och att alla då verkade vara rätt så övertygade om att det var det som skulle gälla i framtiden, dvs nu. Att arbetsgivarna inte skulle behöva så stora kontor (eftersom alla inte var på jobbet samtidigt), att bilköerna skulle minska och att det inte skulle vara så trångt på bussen. Men så verkar det väl inte ha blivit.

LÄS MER:  14 000

Hur har ni det där ni arbetar? Vill ni arbeta hemifrån? Tycker arbetsgivaren att det är ok? Och förresten, kan fler än man tror arbeta på distans? Kan man t ex tänka sig att en undersköterska i äldreomsorgen sköter en del av sitt arbete hemifrån?

Vi hörs igen om en vecka! // Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Arbetar ni hemifrån?"

  1. Hej Lill! Jag förstår inte hur du menar att en uska ska kunna jobba hemifrån. A&O med vården är att vara närvarande och vi tycker att vi har för ont om tid med de gamla. Om man ska jobba hemifrån får man ännu minder tid med de gamla men du tänker kanske på ett annat vis???

    • Emilia: Nej, jag var mer nyfiken på om man på sina håll kanske hade hittat arbetsuppgifter även för undersköterskor som kan göras hemifrån. Inte vet jag, men det pratas ju ofta om att det är så mycket dokumentation som ska göras och saker som ska skrivas, och då tänkte jag att det möjligen skulle kunna gå att göra på distans. En tanke bara. Men berätta gärna om ni gör så någonstans. // Lill

  2. Bra att du tar upp detta! Ämnet är lite infekterat ibland. Kanske avundsjuka hos dem som måste fysiskt vara på arbetsplatsen. Arbetsgivaren kan kontrollera på många sätt att det som ska göras blir gjort! Gäller ha policy o bra rutiner för hemarbetet så det blir bra för alla parter! Även en arbetsmiljöfråga! Menar jag som tidigare haft tillsynsarbete i vården . Mvh Anette Andersson

    • Att det kan vara lite infekterat har jag förstått först idag (jag har fått ett par mejl om det), jag trodde faktiskt att vi var förbi det stadiet – jag menar i yrken där det s a s är självklart att man kan göra sitt jobb hemifrån, helt eller delvis. Personligen tror jag dessutom att man kan få mer gjort hemifrån (lite beroende på vad det gäller) än på jobbet, eftersom man kan jobba på mer koncentrerat, utan att bli störd eller utan att s a s behöva lägga tid på andra. // Lill

  3. Självdisciplin fordras för att för att utföra arbeten hemifrån. Alla har inte det, och fungerar bäst när de har ögonen på sig av överordnad.

    • Det klart att det fordras självdisciplin för att utföra sitt arbete hemifrån Gunnar, men det krävs ju faktiskt för att utföra det på jobbet också. Den som vill kan självfallet maska även på arbetsplatsen, även om ens chef tror att hen har kontroll då. Jag minns att jag läst att problemet när människor jobbar hemifrån inte är att man s a s jobbar för lite utan snarare tvärt om, man blir aldrig färdig och risken är stor att man fortsätter jobba även när man jobbat sina timmar. // Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.