Annons

Jag ska inte

”Du måste vänta med att bada tills två timmar efter du har ätit, annars får kramp (och kan drunkna)”,  sa mina föräldrar när jag var barn och jag vet att ni är många, många som hört samma sak, eller möjligen sagt samma sak. En del hävdar att föräldrar sa så för att de inte orkade gå med sina barn och bada direkt efter en måltid, men det tror inte jag. Själv fick jag från tidiga år, så fort jag kunde simma, gå och bada utan att mina föräldrar följde med, och de höll på tvåtimmarsregeln ändå.  Och själva säger de att de gjorde så för att de trodde på vad de sa, de trodde på det där med kramp. Att det inte är så, man faktiskt inte får inte kramp om man badar med mat i magen, har de lärt sig först senare.

Det är naturligtvis ingen katastrof att några generationer barn har fått vänta några timmar med att bada. Frågan är snarare hur mycket annat det är vi tror är sant och som inte stämmer, jag menar sådant som verkligen kan påverka våra liv på ett eller annat sätt. Bara för att vi hört något tillräckligt många gånga och därmed fått för oss att det är sant.

Själv funderar jag på vad jag har lärt mig om hur instruktioner ska formuleras och ges för bästa effekt. Hur många gånger som helst i mitt liv har jag hört att man inte ska ge en instruktion som innehåller ordet ”inte”, man ska inte instruera i negationer. Om folk ska göra som du säger, ska du alltså tala om vad de SKA göra, inte vad de INTE SKA göra. Och det där har jag aldrig ifrågasatt, trots att jag inte vet vem som sagt det eller var det kommer ifrån. Men det tänker jag göra nu, och istället för att skriva en ”att-göra-lista” till mig själv inför semestern, tänker jag skriva en ”att-inte-göra-lista”.  För det finns en massa saker jag inte vill göra på semestern och kan uppmaningen till mig själv bli tydligare än lista dem upp och ned, utan att gå vägen om vad jag ska göra istället.

LÄS MER:  Inte en gång till

Först på min semesterlista står ”jag ska inte kolla mejlen varje dag”. Tydligare än så kan det väl inte bli? Vad står överst på din lista?

Ha en skön vecka allesammans! // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Jag ska inte"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.