Annons

Jag säger det igen. Människor är olika.

De finns säkert de som tycker att jag är tjatig när jag säger att ”människor är olika”. För jag säger det ofta. För att jag tycker att det behöver sägas ofta. Inte minst när vi pratar om äldre människor och i synnerhet de äldre som behöver hjälp med att klara sin vardag och sin hälsa. Lite för ofta låter det nämligen som att alla äldre personer har samma behov och när det gäller äldreomsorgen har vi i mångt och mycket lagstiftning som utgår från att det är så, själva biståndsbedömningen bygger på det. En person kan visserligen bedömas ha mer eller mindre behov av något, men det där ”något” ser oftast inte så olika ut. Själv tänker jag på min morfar, som fick hjälp av hemtjänsten att städa och laga mat, trots att han egentligen hade behov av helt andra saker. Som att få spela kort och dricka kaffekask med någon. Det där med städningen och matlagningen brydde han sig inte särskilt mycket om, det var inget som gjorde hans liv bättre. Nu är det visserligen tjugo år sedan min morfar dog, men principen är densamma. Det är bara vissa saker du kan få hjälp med. Trots att människor är olika. Själv är jag min morfars barnbarn och jag har alltid tänkt att jag hellre äter en torr brödbit i sällskap med någon än en lagad måltid i ensamhet. Det betyder inte att alla är som jag och föredrar den torra brödbiten, men det betyder trots allt att det finns de som gör det. Faktum är, om vi håller oss till det där med hemtjänsten, att drygt hälften av dem som får hemtjänst, känner sig ensamma och troligt är att det bland dem finns en och annan som föredrar trevligt umgänge framför städning eller någon av de andra insatserna vi bedömer som så angelägna att man kan få hjälp med det. Jag föreslår inte att kommunernas ansvar ska öka i omfattning, jag föreslår bara att det bistånd som erbjuds ska vara lite mer flexibelt och utgå från att människor är olika. Och jag säger det igen. Människor är olika.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Allt gott! // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Jag säger det igen. Människor är olika."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.