Annons

Jag häpnar över mobil tandvård och sedan häpnar jag över min egen häpenhet

Första gången jag hörde talas om mobil tandvård häpnade jag över att det över huvud taget fanns någon sådant. Sedan häpnade jag över min egen häpenhet. För det klart. Varför skulle det inte finnas? Om en person inte själv kan ta sig till tandläkaren för att få hjälp med sin mun- och tandvård, ja då får väl tandläkaren ta sig till den personen, svårare än så behöver det ju inte vara, och det är det heller inte. För ett tag sedan fick jag möjlighet att följa med Oral Care när de besökte patienter på ett par äldreboenden i min hemkommun och för den som är intresserad, kommer här en kort rapport från den förmiddagen. // Lill

Jag mötte upp tandläkare Aino Isaksson och tandsköterska Heike Harrweg på Oral Cares kontor i Göteborg. Klockan åtta på morgonen var det fullt av folk i lokalerna. Det var tandläkare som gick igenom röntgenbilder inför dagens patientbesök och tandsköterskor som packade ner borrar och andra instrument i små väskor. Här fanns personer som på telefon tog emot nya bokningar och andra som föreberedde möten med anhöriga som vill veta mer om den mobila tandvården. Som vilken större tandläkarmottagning som helst, bara med den skillnaden att de här tandläkarna åker hem till sina patienter istället för att patienterna kommer till mottagningen.

 Som mobil tandläkare gäller det att ha koll på var patienterna bor, adresser kollas mot kartan

 Väskorna packas med det som kommer att behövas under dagen 

Med väskor och GPS (det gäller ju att hitta till de olika äldreboendena) satte vi oss sedan i bilen och åkte till dagens första patient. Medan jag pratade med Aino Isaksson, hade Heike Harrweg fullt upp med att ringa runt till de äldreboenden vi skulle besöka, för att göra upp om mer exakta klockslag för våra besök. Allt för att inte störa patienternas dagliga rutiner. Vem vill t ex bli störd av tandläkaren mitt i maten? Aino berättade att vi i Sverige behåller våra egna tänder längre och längre, vilket självfallet är bra. Men ju äldre vi blir desto torrare blir våra slemhinnor i munnen och desto lättare får vi hål i tänderna, och desto viktigare är det att vi får hjälp med vår mun- och tandvård, vilket kan vara lätt att glömma. När Oral Cares tandläkare och tandhygienister träffar sina patienter får därför även personal och anhöriga information, råd och tips om hur de bäst kan hjälpa vårdtagarna eller sina närstående med deras tänder. Ren kompetensutveckling med andra ord.  

Den här förmiddagen besökte vi patienter som inte hade någon möjlighet att besvara de frågor jag hade – om fördelarna med mobil tandvård, och om det möjligen finns några nackdelar. Istället fick jag prata med äldreomsorgspersonalen. De berättade om hur skönt det är för många att inte behöva göra en tröttande resa till tandläkaren, ibland så tröttande att man inte orkar med själva undersökningen, utan att man får hjälp med mun- och tandvården i sitt eget hem. Nackdelar, jag ställde den frågan, kunde de inte komma på några, och vilka skulle de egentligen vara?

Jaha, kanske du tänker, är det inte väldigt dyrt med mobil tandvård? Men nej, det är det inte. Med ett tandvårdsstödsintyg är kostnaden densamma som för nödvändig tandvård. Det betyder att patienten inte betalar mer för sin mun- och tandvård än för annan hälso- och sjukvård. Avgiften varierar mellan olika landsting men ligger på mellan 100 kronor och 200 kronor per besök. Det är inte dyrare än med mobil tandvård än med traditionell tandvård. För patienten finns med andra ord allt att vinna. // Lill Jansson 

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Jag häpnar över mobil tandvård och sedan häpnar jag över min egen häpenhet"

  1. Japp, OC kommer då och då till min arbetsplats och tandvårdar de boende, och det fungerar alldeles utmärkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.