Annons

Intresse, kunskap och passion

Intresse, kunskap och passion – och i den ordningen – är de viktigaste delarna i ett professionellt utfört arbete. Åtminstone om man ska tro Pär Bergkvist, som testar skolmaten i 100 skolor runt om i landet. Pär, som inte själv jobbar med kost eller kostfrågor, men som är lite mer än vanligt intresserad av mat, berättar i radion att kvaliteten på maten i skolorna skiljer sig åt, milt uttryckt. Han har ätit allt från riktigt, riktigt god man till… riktigt, riktigt ogod mat. Han har dessutom intervjuat personalen i skolköken och kostcheferna, och genom det upptäckt sambandet mellan personalens inställning och kompetens å ena sidan och hur maten smakar å andra sidan. Hans slutsats är att intresset för mat och för att servera eleverna god och näringsriktig mat är avgörande för just hur god eller ogod maten blir. För det spelar ingen roll vilka kunskaper du har om recept, tillgagning, näringslära osv om du inte är intresserad av det du gör, det blir inte bra i alla fall. Därmed inte sagt att kunskapen inte är viktig, säger Pär Bergkvist, för det är den självfallet – den är bara inte viktigast. Passionen då? Jo, fortsätter Pär, på de skolor där maten smakar extra bra, serveras och presenteras på ett lockande sätt i en trevlig och ombonad miljö – på de skolorna har kostpersonalen en dos av den tredje ingrediensen. De är passionerade. De har inte bara intresset och kunskapen, de har det där lilla extra. De brinner för det de gör. Först då blir det riktigt bra.

Vad har då skolmat med oss att göra? En hel del skulle jag tro. För intresse, kunskap och passion – är inte det ordningen för väldigt många av oss, i väldigt många yrken? En ointresserad undersköterska eller enhetschef, bloggredaktör eller vad som helst – hur bra blir det? Även om de teoretiska kunskaperna finns där.  Och tänk efter. De passionerade, du har antagligen några sådana omkring dig, eller så är du en själv – är det inte dem du allra helst som brukare vill ha omkring dig? Rätta mig om jag har fel. // Lill

 

LÄS MER:  Lite mindre av "det får inte jag bestämma"

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Intresse, kunskap och passion"

  1. ÅÅÅHHHH, vad Ni skriver mycket klokt.
    Jag har Er som IDOLER.
    Varför söker vi oss inte till de områden som passionerar oss, vi mår mycket bättre och presterar mycket mer med bättre kvalitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.