Annons

Inte en gång till

Smittspridningen tar fart igen och restriktioner införs igen. Vart alltsammans tar vägen vet ingen och själv följer jag de rekommendationer som finns. Jag använder munskydd på bussen, jag håller avstånd och allt det där som vi har fått lära oss. I vanliga fall gör jag inte nödvändigtvis som jag blir tillsagd, men när det gäller virus och smittspridning så är mina kunskaper mycket begränsade (i princip obefintliga) och jag tycker att det klokaste jag kan göra det är att lyssna på dem som vet betydligt mer än jag. Däremot kan jag läsa och eftersom jag var kritisk till det besöksförbud på äldreboenden som infördes 2020, har jag läst på lite grand. För hur relevant var egentligen det där besöksförbudet? Var det verkligen de anhöriga som drog in smittan på äldreboendena? Och nej, så var det ju inte. I den statligt tillsatta Coronakommissionens rapport Betydelsen av anställda och anhörigas sociala nätverks för smittspridning av COVID på äldreboendena under 2020 står att smittan fördes in på äldreboendena via i huvudsak de anställda. Rapporten skuldbelägger inte någon, personalen gjorde allt de kunde för att förhindra smitta och rädda liv, den konstaterar bara fakta och slutsatsen blir rimligen att besöksförbudet inte gjorde någon större nytta när det gäller själva smittspridningen. (Däremot gjorde besöksförbudet stor skada för de äldre och de anhöriga som inte fick träffas.) Poängen är att det inte verkar finnas någon som helst anledning att återigen införa ett besöksförbud. Med det sagt blev jag därför förvånad när jag lyssnade på regeringens presskonferens i måndags. Där sa nämligen socialministern att ett besöksförbud kan bli aktuellt om smittspridningen sätter fart igen. Hon sa inte att det kommer att bli så, hon sa bara att det kan bli så men själv vill jag protestera redan nu. Innan vi möjligen, kanske, i fall att vi hamnar i ett sådant läge. När pandemin drog igång 2020 stod vi alla ganska handfallna och grep ibland efter halmstrån, vilket inte är konstigt alls. Skulle vi hamna i samma läge en gång, vet vi faktiskt bättre.

LÄS MER:  Onödigt ensamt?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Inte en gång till"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.