Annons

Insändare – Vill sprida info om Äldrepedagogik

Hej! Jag har följt er blogg en vecka nu och uppskattar den redan. Har precis börjat ett nytt jobb i Hörby kommun för att arbeta med det sociala innehållet i äldreomsorgen. Jag är utbildad äldrepedagog och det är just den utbildningen jag vill puffa för som ett gott exempel. Den finns bara på Malmö högskola, men skulle behövas på fler håll i landet för att få mer spridning. Äldrepedagogik är ett förhållningssätt som kan bidra till en kvalitetshöjning och statushöjning på äldreomsorgen, menar jag. Vi har en förening som heter Äldrepedagogerna www.aldrepedagogerna.se där jag är ordförande. Riitta Nilsson på Malmö högskola är utbildningsansvarig riitta.nilsson@mah.se  Vänliga hälsningar Karin Fredriksson

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

5 Comments on "Insändare – Vill sprida info om Äldrepedagogik"

 1. Jim-Alex Minorsson Hirschi | 8 september, 2008 kl. 15:26 | Svara

  Hej!
  Vad roligt att få läsa om äldrepedagogutbildningen, vars kompetens är ett välkommet inslag som åtminstone jag skulle vilja se mer av. Jag håller med Karin Fredriksson om att en spridning av äldrepedagogutbildningen behövs. Den pedagogiska kompetensen måste värderas högre inom äldreomsorgen och därför hoppas jag att utbildningen i Malmö bidrar till att flera följer efter. På min nuvarande arbetsplats har jag haft möjligheten att anställa en socialpedagog som just tillför det pedagogiska förhållningssättet utifrån ett socialt synsätt. Jag är förespråkare för att ha medarbetare med olika kompetenser, vilket höjer kvalitén i arbetet och ger utrymme för varje individ att växa och utvecklas inom olika specialområden. Dels höjer det kvalitén på omsorgen och dels blir arbetsplatsen mer attraktiv. För att ett bra sätt möta, förstå och tillgodose alla de behov och förutsättningar som varje individ har inom en komplex äldreomsorg, krävs det olika professioner och kompetenser som arbetar tillsammans. När det gäller kompetens- och karriärfrågorna tror jag att ett samlat grepp och en helhetssyn i ett nationellt och internationellt perspektiv är nödvändigt. Det ska bli intressant att se vad utredningen om yrkeskrav i äldreomsorgen kommer fram till.

  Med vänlig hälsning
  Jim-Alex Minorsson Hirschi, enhetschef

 2. Lotta Andersson | 9 september, 2008 kl. 11:12 | Svara

  Vilken bra sida, jag jobbar också som äldrepedagog i V. Innerstden i Malmö stad och vi jobbar för fullt med att utveckla det pedagogiska förhållningssättet och håller på att bygga upp ett samarbete med hemtjänsten personal.
  Hälsningar Lotta Andersson

 3. Ewa Nilsson-Törnqvist, socialpedagog | 14 oktober, 2008 kl. 22:48 | Svara

  Roligt att höra att det pågår kvalitetsarbeten utifrån ett socialt synsätt inom äldreomsorgen. Jag har jobbat i Ljungby kommun som omsorgspedagog. utifrån medel från kompetensstegen. Vi körde en grundutbildning till all personal inom hemtjänsten och en fördjupning till ett par på varje enhet. Dessa skall sedan fungera som omsorgshandledare för sina kamrater. Vill ni veta mer om arbetet så hör av er. Mvh Ewa – ewant@vaxjo.st

 4. Anca Damian, student | 21 juli, 2011 kl. 17:42 | Svara

  Har precis fått besked om att jag blivit intagen på denna utbildning och jag har beslutsångest. Vad gör man som äldrepedagog mer konkret? Är man med och planerar aktiviteter för äldre? Är man med om att förbättra de äldres hälsa genom att berika deras fritid med pedagogiska aktiviteter? Kan man påverka de äldres villkor trots att kommunen snålar? Man talar om ett värdigt liv, och många äldre jag känner saknar det. Jag vill så gärna vara med om att ändra detta, men vet inte om jag kommer att kunna förändra något efter min utbildning.

 5. HEJA ÄLDREPEDAGOGER OCH ÄLDREPEDAGOGIK! Mer ömsesidig förhållning! Mer förståelse för den äldre i helhet – sociokulturell varelse oavsett ålder med en mångfald unika behov! Förståelse och teorier om att åldras i samhället. Vad är livsloppsperspektiv? Äldre och sexualitet? Se individen, inte sjukdomen och rynkorna. Gerotranscendensen! Hur tillämpas forskning och teorier i praktiken? Och hur gör man det med en pedagogisk tanke bakom? Salutogent! KASAM, OCH MYCKET MER!
  Bra – KARIN FREDRIKSSON!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.