Annons

Insändare – Finns det nån mer som känner som jag?

Hej. jag är en Undersköterska som jobbar med demenssjuka patienter. Jag månar om mina sjuka och gör allt för att dom skall få en dräglig tillvaro, trots deras svåra sjukdom. Jag älskar mitt jobb, och för gärna deras talan. Jag känner stor tillfredställelse när min dag är slut, att jag har kunnat finnas där för dom ytterliggare en dag. fått dom att le och känna sig trygga. Men vad händer jo storebror EU kommer och bestämmer att vi skall jaga bakterier tills vi blir blåa.

Självklart ska vi ha en god hygien både personhygien och mathygien och även våra lokaler. skyddsrockar handskar, handsprit är en självklarhet. Men att det ska behöva gå till överdrift att det skall behövas 18 punkter för egenkontroll som skall dokumenteras och signeras. Riktigt upprörd blir jag dock när vi inte får baka på dagarna med våra boende, mjölet kan sprida smitta.Och hur skall jag tala om för Beda 85 år att hon måste äta snabbt så att maten inte går under 60 grader, för då växer bakterierna. Beda sitter gärna 45minuter med sin mat, ingen skyndar på henne inte. Jag blir ledsen och upprörd när jag känner att jag inte kommer att hinna med mina boende eller kunna aktivera dom tillfredställande. (lagen EG/852 2004)

Jag undrar är det bara jag och mina arbetskamrater som reagera på detta? Finns det någon mer som känner så här? Känner mig så ledsen och bitter över detta, att jag just nu skulle vilja ha något annat jobb, men jag känner att jag måste kämpa för mina skyddslingar det är jag som för deras talan, eftersom Beda inte själv kan uttrycka sig. och Beda vill att jag har tid med henne och att jag bakar med henne. och att vi gör ordning frukost tillsammans.  MVH Birgitta. USK.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

1 Comment on "Insändare – Finns det nån mer som känner som jag?"

 1. Hej!
  Jag kan förstå din frustration angående egenkontrollen, att ni idag fått mer arbetsuppgifter när det gäller t.ex. kontrollera temperaturen på kylar och varm mat. MEN måltiderna för de flesta äldre är den stora händelsen på dagen som skall vara säker och ge en stor tillfredsställelse både socialt och näringsmässigt.
  Jag arbetar som kostkonsulent och är ofta ute och i arbetsgrupper och pratar om livsmedelshygien och många har fått sig en ”haha” upplevelse, dvs. att det är saker som många inte kan när det gäller livsmedelshantering. När det gäller livsmedelshygien kan vi inte prata om sunt förnuft pga. felhantering kan orsaka lidande för de äldre.
  Vad gäller att baka på er avdelning tycker jag att ni skall ta ett samtal med Miljö och hälsokontoret igen. Med bra rutiner (egenkontroll) och utbildning i livsmedelshygien för personalen kanske ni kan baka en och annan kaka.
  Läs gärna ”Äldres deltagande i matlagning i gruppboenden”. Socialstyrelsen Nr, 19 maj 2007.
  MVH Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.