Annons

Inget som ska övertolkas

I september är det val och då är vi alla med och påverkar vilka partier som ska leda Sverige, landstingen och kommunerna de kommande åren. En del av oss vet vilket parti eller vilka partier vi ska rösta på, medan andra inte har bestämt sig och något man kan fundera på, är vad det är som avgör hur vi väljer när vi röstar. Är det till exempel så att ens yrke påverkar hur man röstar, på så sätt att man väljer det parti som man tycker har de bästa förslagen för den verksamhet man arbetar i, eller är det helt andra saker som avgör. Eftersom vi var lite nyfikna på det, ställde vi frågan till er för några veckor sedan. Vi frågade två saker. För det första hur viktiga är de politiska partiernas förslag för äldreomsorgen när du väljer vilket/vilka partier du ska rösta på i september och för det andra i vilket av de tre valen har äldreomsorgsfrågorna störst betydelse för hur du väljer att rösta? Det var inte särskilt många som valde att svara på frågorna, och ni får ta resultatet för vad det är, dvs resultatet är inte statistiskt säkerställt på något sätt utan bara en redovisning av vad 62 personer tycker (för så många var det som svarade). Men eftersom vi lovade att återkomma med resultatet, gör vi det. Väldigt kort kan sägas att av 62 personer tyckte 39 att äldreomsorgsfrågorna är väldigt viktiga när man bestämmer sig för hur man ska rösta. En dryg tredjedel tyckte att äldreomsorgsfrågorna är viktiga i alla tre valen (kommun, landsting och riksdag), medan lite mindre än en tredjedel tyckte att frågan var viktigast i kommunvalet. Fast som sagt, det är inget som ska övertolkas.

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

Och apropå övertolkningar. Själv funderade jag på om jag överreagerat när jag blev lite nedstämd av en rubrik jag läste i en tidning för ett tag sedan, nämligen ”Män rymde från äldreboende – gick på festival” (för det kan väl knappast vara att ”rymma”, om man lämnar sin bostad för att gå på festival). När jag ställde frågan på vår facebooksida verkade det dock som att de flesta höll med mig, så möjligen inte en övertolkning trots allt. // Ha det gott! Lill

Här är hela resultatet från vår enkät:

Hur viktiga är de politiska partiernas förslag för äldreomsorgen när du väljer vilket/vilka partier du ska rösta på i september?

  • mycket viktiga: 39
  • ganska viktiga: 12
  • inte särskilt viktiga: 10
  • jag bryr mig inte alls: 1

I vilket av de tre valen har äldreomsorgsfrågorna störst betydelse för hur du väljer att rösta?

  • riksdagsvalet: 16
  • landstingsvalet: 1
  • kommunvalet: 20
  • i alla valen: 24

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Inget som ska övertolkas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.