Annons

Inga hemligheter i äldreomsorgen

Jag misstänker att för många av oss är sommaren en tid då vi umgås med människor vi kanske inte träffar så ofta. Släktingar tittar förbi, gamla kompisar dyker upp och grannar pratar en stund över staketet eller balkongräcket. I större eller mindre utsträckning och förhoppningsvis i en lagom dos. De där besöken, oavsett om man själv är den som hälsar på eller den som sätter på kaffe eller bjuder på ett glas vin eller vad det nu är, betyder också prat och samtal och till och med lite nya insikter och lärdomar. Själv har jag t ex i sommar fått lära mig lite grand om hur läkemedelsbranschen fungerar och juridiska regler kring företagshemligheter. För många arbetar i sådana branscher. Där det man ägnar sig åt är hemligt och hysch-hysch och där konkurrenters innovationer på sikt kan betyda konkurs för det egna företaget. Om man inte är PÅ, som de säger.

För mig som har ägnat större delen av mitt yrkesliv åt att arbeta i offentlig sektor, är det där en annan värld. Är du anställd av en kommun är ju tvärt om transparens en grundbult, själva kärnan. Och hittar en kommun ett bra sätt att organisera sin äldreomsorg på eller arbetsmetoder som leder till goda resultat – är inte det något man försöker hemlighålla. Tvärt om. Snarare försöker man i allt större utsträckning lyfta och sprida. Det där vi kallar för goda exempel. Problemet är snarare att hitta vägar att sprida och dela med sig på ett så effektivt sätt som möjligt. Äldreomsorg, om vi fortsätter att hålla oss det till exemplet, är ingen hemlig bransch. Jag har aldrig, aldrig varit med i ett sammanhang där någon säger att ”det här är så bra, så det här får absolut inte komma ut”. Tvärt om har man funderat på om lokaltidningen kan tänkas vilja skriva om det.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Måhända kan man inte bedriva läkemedelsforskning eller läkemedelsförsäljning på samma sätt (de jag pratat med i sommar har närmast tittat medlidande på mig när jag lyft den tanken att bolla med) och den branschen får naturligtvis göra som den själv vill. För egen del kan jag bara konstatera att jag gillar transparens. Jag gillar generositet och jag gillar att man delar med sig av bra saker. Vi förlorar inte på det. Vi vinner. Sedan får läkemedelsbranschen ha en annan åsikt om den vill.

Ha det skönt i sommaren. Vi hörs. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Inga hemligheter i äldreomsorgen"

 1. Transparens, generositet, innovativa och goda exempel sprids och provas utan begränsning. Likaså kan man undvika göra misstag genom att lära av det som inte var så bra genom att dela med sig av även det. Det är stora fördelar med att arbeta så som du beskriver och det borde användas generellt och inte bara i offentlig verksamhet . Varför ska hjulen uppfinnas gång på gång och varför ska utbudet av likvärdiga varor öka till förvirring och på bekostnad av att vi skapar global miljöförstöring. Tyvärr handlar det bara om att tjäna ”egna pengar”/berika sig själv inte om att föra mänskligheten framåt. Visst finns det eldsjälar och människor som tänker annorlunda, men de betraktas inte precis som hjältar utom som smått knäppa idealister.

 2. Transparens är helt säkert demokratins grundbult.
  T o m Gorbatjov gjorde ett försök med sitt glasnost
  men trodde att kommunistpartiet skulle kunna reformeras …

  Här hemma kan vi börja med att kolla hur mycket de olika folkrörelsegrupperna rapporterar om sig själva på sina resp hemsidor. Får medlemmarna läsa styrelsens protokoll?
  Sparar man en årsföljd av verksamhetsberättelser?
  Hur tydlig är den ekonomiska redovisningen?

  Inför ett kommande årsmöte – vilka olika förslag presenteras i förväg, från styrelse, medlemmar och valberedning?
  Hur detaljerade blir sedan protokollen?

  Var kan man finna handledningar och normer för detta?

 3. Tyvärr sprider sig hemlighetsmakeriet i och med konkurrensutsättning och inmarschen av privata företag på marknaden för äldreomsorg. Kommuner har inte stake att i kontrakten lägga in samma krav på öppenhet och meddelarfrihet som man har i sina egna organisationer.
  Ni som arbetar i offentlig äldreomsorg borde väl använda era fackliga organisationer för att kräva likabehandling i detta avseende.

 4. Anders Åbom | 30 juli, 2012 kl. 08:30 | Svara

  Marknadsmekanismerna har onekligen allvarliga avigsidor, men det är svårt att se alternativ, om vi inte vill tillbaka till kommunala (statliga!?) monopol. Utvecklingen mot marknadsekonomi har ju faktsikt skett samtidigt med en ökande öppenhet som ju för inte så lång tid sedan inte heller fanns inom den offentliga sektorn. Att kommersiella affärsidéer inte kan vara öppna för ett affärsdrivande företag tycker jag är uppenbert, samtidigt som grundläggande metoder, organisationsmodeller mm. inom t.ex. äldreomsorgen aldrig kan bli ”affärsidéer”, de är inte så speciella att de kan skyddas av patent eller mönsterskydd. Finns det exempel på att företag inom äldreomsorgen har ”affärshemligheter”? Den tydligaste bristen på öppenhet jag känner till är närmast avsaknaden av meddelarskydd som finns i den offentliga sektorn men (ännu?) inte i den privata. Däremot gäller ju samma regelverk när det gäller skyldigheten att anmäla fel eller missförhållanden. Läkemedelsföretag har ju dessutom numera bara en viss tid skydd av patent, så efter en tid (?år) är deras idéer fria att kopiera. Redan detta har vad jag förstår i viss mån hotat dessa företags ambitioner att forska fram nya preparat.

 5. Anders Åbom har svårt att se alternativ till marknadsmekanismer. Jag säger att det finns massor av alternativ och marknad är, enligt min mening, inget bra koncept för vård och omsorg. AÅ talar om statligt monopol, jag tänker mer i termer av gemensam skapad välfärd där alla satsade skattekronor kommer DEN ENSKILDE MED BEHOV tillgodo. När man jämför offentligt och privat så kan man tydligt se skillnader där det privata marknadsför sig genom reklam, medan det kommunala (och statliga och landstingskommunala)har en skyldighet att ge saklig information. Mao låter det ofta bättre med det privata, men är det bättre? Sedan är det väldigt viktigt med meddelarskydd och det borde vara en självklarhet även i privata alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.