Annons

Ingen vinner på att äldreomsorgen utförs i det tysta

Vi är några stycken som twittrar om äldreomsorg. Inte särskilt många, men tydligt är att vi blir fler och fler. Inte minst har det märkts de senaste veckorna när det gått en dokumentärserie om äldreomsorgen på tv. Den har kommenterats på twitter. I princip alla förfasas och begriper inte hur det kan vara som det är på ett särskilt boende, vilket rimligen tyder på att de som twittrar om ämnet inte har någon egen erfarenhet av att arbeta i äldreomsorgen. För få som själva arbetar i äldreomsorgen är väl förvånade över hur det är på det särskilda boende som visas upp i tv. Som är modiga nog att låta sig visas upp i tv, vill jag poängera (även om jag vet att jag gjort det tidigare). Jag läste förresten en kommentar på twitter för ett par dag sedan, som handlade om just det faktum att det är få som twittrar om äldreomsorgsfrågor. Det var en person som sa att twitter är en liten värld, något sådant, och att det är därför det twittras så lite om ämnet. Underförstått – som jag uppfattade det – att människor som arbetar i äldreomsorgen, de twittrar inte.

Låt gå för att jag tjatar om twitter, egentligen är det inte det jag är ute efter. Men jag tror faktiskt att personen i fråga har fel. För jag känner och känner till massor av människor som arbetar med äldreomsorg och som twittrar. Det är bara det att de inte twittrar om just äldreomsorgen, om sitt jobb. Och det var hit jag ville komma. För jag tror att det beror på att arbetet i äldreomsorgen fortfarande sker i det tysta, det är inget man talar om, även om det nog kan förändras nu efter att ett särskilt boende har exponerats på tv. Jag tror dessutom att det till viss del beror på en slags självpåtagen tystnad hos en del av dem som arbetar i äldreomsorgen, att många själva spär på ”ja, här går vi och utför ett viktigt arbete som ingen bryr sig om”. Och det är inte sant, vill jag hävda. Många och definitivt fler än tidigare, har full respekt för de yrkesgrupper som arbetar i äldreomsorgen och det finns en medvetenhet om att arbetet kräver särskilda kunskaper och särskild annan kompetens. Den där åsikten att ”jamen, vem som helst kan väl jobba i äldreomsorgen”, den är det få som har nu för tiden.

LÄS MER:  Enhetscheferna

Sociala medier är inte hela livet, man klarar sig utmärkt utan både twitter och facebook och allt annat. Men för alla er som faktiskt vill vara med och lyfta allt arbete som sker i äldreomsorgen – sätt ord på det och sprid sedan orden. Att alla inte gillar att kommunicera på det sättet, det är självklart, men med tanke på att det är så många som arbetar med äldreomsorg, räcker det med att en liten del gör det för att det ska ge effekt. Använd gärna Äldreomsorgsbloggens kanaler. Vi har både grupper och sidor och allt vad det är på facebook och många, många människor läser vad som står där och delar med sig av det. Och ni som twittrar eller vill göra det, tagga era tweets med #äldreomsorg så ska vi hjälpa till att sprida dem. För ingen vinner på att äldreomsorgen utförs i det tysta. Vare sig de äldre eller personalen.

Hej på en vecka! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Ingen vinner på att äldreomsorgen utförs i det tysta"

 1. Det är klart att jag följer serien om äldreboendet, jag tycker den är bra, men jag imponerad är jag inte. Min Kerstin och jag med för den delen hade kanske en osedvanlig tur att Kerstin placerades på ett hem med både dagvård, sedan växelvård och slutligen eget boende. Jag, nu säger jag jag, hade inget att klaga på, när det gällde Kerstins skötsel. Det var Stadens första hem för omhändertagande av dementa och en del av personalen var kvar ännu, från det att hemmet startade. Stämningen var faktiskt så familjär den kunde vara och personalen var empatisk och omtänksam, mer än vad jag hade trott den skulle vara. Vi hade ständig dialog om Kerstins beteenden och även om hennes medicinering och det på ett mycket givande sätt.// jag vill påpeka att Kerstin och jag inte åkte ”gräddfil” där på grund av någon sorts tillgjordhet från min sida. Jag vill också påpeka att de flesta misshälligheter som uppkommer vid många omhändertaganden, till största delen beror på dumma och oförstående anhöriga. OCH DET STÅR JAG FÖR. De finns många bra omhändertaganden överallt, men det finns tyvärr också en Jante med!!!!

 2. Är enhetschef för ett äldreboende sedan 3 år tillbaka. Hade själv en steriotyp bild av äldreomsorg som bygger på till största delen på den medialabild som finns typ serie ”Sveriges bästa äldreboende”. Bilden var inte så vidare positiv när det gällde både det sociala innehållet och personalens arbete. Men oj vad jag bedrog mig!!!!
  Precis som Gunnar skriver i sitt inlägg så är känslan varm och familjär här också, den skapas av engagerade medarbetare som vill något med sitt arbete. Det sociala innehållet är jag stolt över. Andra kommunala boende jag varit och besök är mer eller mindre bra men de är fortfarande bra. Inget är på långa vägar så dåligt som det målas upp i media.
  Tyvärr skadar den många gånger negativa mediala bilden medarbetarna som jobbar hos oss och människor som vill jobba med äldre men skräms bort av allt negativt. För att inte tala om äldre som kan känna ångest minst sagt inför att flytta in.

 3. Hej Lill och ni andra! Det finns så mkt att göra i äldrevården det vet vi alla som sett tv-prgorammet. Pengar behövs, bra chefer, utbildning och såna personer som Jane. Jag håller med om den där tystnaden från personalen det är nästan som martyrer. Jag vet det för jag jobbar själv i vården och det är jätteviktigt att vi istället se det som är bra alla goda exempel.

 4. Jonas Folcker Kungsbacka | 14 september, 2013 kl. 20:56 | Svara

  Jag vidhåller att alla som arbetar inom äldrevården, och som på många platser i Sverige gör ett fantastiskt jobb, ni måste göra era röster hörda så att politikerna både lokalt och nationellt vaknar upp och inser att det behövs mer resurser för att få till stånd och bedriva en äldrevård som är mer än bara en förvaring av gamla människor..Att ha ett gäng martyrer som sliter natt och dag för att försöka åstadkomma en människovärdig äldreomsorg med ständigt minskande resurser duger inte! Att gamla människor skall tvingas i säng klockan 5 på eftermiddagen p,g.a personalbrist duger inte!! Att gamla människor drogas med olämpliga mediciner av okunniga läkare duger inte! Att det inte finns tillräckligt med personal på äldreboenden under nätterna duger inte! Att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor på äjdreboenden, duger inte! Att gamla människor blir undernärda för att de serveras undermålig och oaptitlig mat duger inte! Att det inte finns tid, möjlighet och personal för att ta ut gamla människor i friska luften duger inte!
  Att media allt oftare skildrar missförhållanden i svensk äldrevård, skall inte ses som kritik mot personalen, utan tvärt om, som en signal på att det generellt är någonting som är acceptabelt i vår syn på hur gamla människor skall tas om hand i det svenska samhället. Alla ni som arbetar inom äldrevården, hjälp våra gamla genom att protestera mot de brister och missförhållanden ni tvingas arbeta under!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.