Annons

Huvudet kallt, hjärtat varmt, händerna rena

Det finns en bok som heter Fifty shades of Grey. Det är skriven av E L James och den publicerades första gången 2011. Sedan dess har den lästs av hundratals miljoner personer över hela världen och det har kommit två uppföljare till boken och det har gjorts filmer av böckerna. Själv har jag alltid trott att den svenska titeln varit Femtio nyanser av grått, men nu vet jag bättre. På svenska heter boken Femtio nyanser av honom. ”Grey” i titeln syftar inte på en färg utan på en person, vilket ni som läst boken eller sett filmen naturligtvis vet.

Att jag misstagit mig på titeln spelar ingen som helst roll, det var bara något jag upptäckte när jag googlade på ”nyanser”. För nyanser har jag funderat ganska mycket på och inte minst den senaste veckan när jag läst artikel efter artikel om den svenska äldreomsorgen. Katastrofrubriker har det varit och det är lätt att tro att haveriet är totalt, att äldreomsorgen är livsfarlig. Men så enkelt är det ju inte. Det finns inte Covid19-smitta på alla äldreboenden och det är inte katastrof överallt. De allra flesta äldre personer som bor på ett särskilt boende, har det i nuläget bra. Det betyder inte att risken för smitta är över, men det betyder att inget är svart eller vitt. Mer än någonsin är det Fifty shades of grey, och det försöker jag påminna mig själv om. För att kunna hålla huvudet kallt. Också när jag läser nyhetsartiklar. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.

Allt gott till er som kämpar på!

LÄS MER:  Ett värdelöst ord?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Huvudet kallt, hjärtat varmt, händerna rena"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.