Annons

”Huvuden” i äldreomsorgen

När jag började arbeta med vård och omsorg för 30 år sedan var det mycket jag tyckte var konstigt och som jag reagerade på och ibland protesterade mot. En sådan sak var att vi vårdbiträden och undersköterskor kallades för ”huvuden”. Både av våra chefer och av oss själva. ”Vi behöver ett extra huvud till helgen”, ”det fattas tre huvuden i morgon” osv. Som om det var vem (eller vad) som helst som behövdes eller fattades. Som om det inte var en person med en särskild kompetens, med särskild kunskap. Det var det jag reagerade på. Inte heller hörde jag någon kalla sjuksköterskorna eller läkarna för huvuden. När det behövdes en sjuksköterska till så sa man det, ”vi behöver en extra sjuksköterska till helgen”.  På senare år har jag dock inte hört så mycket av det där, om ”huvuden” hit och dit, faktiskt inte alls tror jag, och jag har tänkt att det har väl hänt något i synen på inte minst undersköterskornas särskilda kompetens, vilket ju vore bra. Därför blir jag förvånad när jag i Kommunalarbetaren på nätet läser om regeringens satsning på mer personal i äldreomsorgen och hur journalisten i sin ingress använder ordet ”huvuden” om vårdbiträden och undersköterskor. Är ordet på väg tillbaka? Har det aldrig varit borta? Eller åtminstone på väg bort.

Själv arbetar jag inte längre som vårdbiträde och om vårdbiträden och undersköterskor tycker det är ok att refereras till som ”huvuden” så är det deras sak. Fast lite förbannad blir jag ändå. Att kalla hela yrkesgrupper för ”huvuden” kändes förminskande för redan 30 år sedan. På vilket sätt skulle det ha förändrats?  // Lill

LÄS MER:  Testande kvinnor

1 Comment on "”Huvuden” i äldreomsorgen"

 1. Annette Midborn | 13 augusti, 2015 kl. 14:54 | Svara

  Jag har aldrig hört det omnämnandet ”Huvuden”.
  Jag antar att din känsla är densamma som när jag hör att det behövs ”mer händer” i vården.
  Händer? inte hela människor.
  Är det bara händerna som arbetar i vården?
  Jag har aldrig hört att det behövs ” mer händer” på stressiga arbeten i chefsposition.

  Annette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.