Annons

Hur viktig är det att människor vill umgås med dig?

En framgångsrik filmproducent sa i en radiointervju, som jag lyssnade på i veckan, att när hon var ung och bestämde sig för att arbeta med film, då fick hon rådet att inte skaffa sig någon utbildning inom området, dvs inte gå en utbildning som hade med film eller filmproduktion att göra. De som gav henne rådet, personer som själva var i filmbranschen, sa att om hon ville jobba med film så var hennes personlighet och hur intressant hon var som person det viktigaste. För som de sa, ”i filmbranschen arbetar man intensivt och nära andra människor under långa perioder, och ska du få jobb måste du vara en person som andra människor har lust att vara tillsammans med tjugofyra timmar om dygnet, flera veckor på raken, det är de som får uppdragen”. Så sa de att ”själva hantverket lär du dig genom att studera hur andra gör, se till att börja som någons assistent”.

Samma dag som jag hörde intervjun med filmproducenten, skulle jag till en fotograf och bli fotograferad, och inför den fotograferingen fick jag chansen att bli sminkad av en professionell sminkös, eller makeupartist som det heter. När jag frågade makeupartisten om hennes utbildning och om hur det är att ta sig fram som makeupartist i modebranschen och nöjesbranschen, för det är där hon jobbar, berättade hon att det viktigaste faktiskt inte var henne utbildning, det mesta lär man sig ändå genom att se hur andra gör och träna på det, utan det viktigaste är att man är en trevlig och social person som de som ska sminkas gillar att hänga med och prata med. Det är snarare utifrån det man får jobb, sa hon.

LÄS MER:  Vad är poängen med semester?

Att jobba med film och makeup är inte detsamma som att arbeta i äldreomsorgen, i äldreomsorgen krävs definitivt särskilda kunskaper (och det gör det naturligtvis i filmvärlden och makeupvärlden också), men jag kan ändå inte låta bli att jämföra. För även i äldreomsorgen arbetar man nära andra människor, både arbetskollegor och de äldre människor man stöttar och vårdar, och visst är det väl viktigt även där att man är både social och trevlig. Frågan är bara hur viktigt det är. Vad tycker ni?

En härlig midsommar önskar jag er allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Hur viktig är det att människor vill umgås med dig?"

  1. Detta med att inte skaffa utbildning på området det är väl som jag tycker i alla fall en sanning med modifikation. Lite förkunskaper kan nog behövas. Jag tänker på Pia Sundhage och hennes förmåga att leda många fria viljor till att förhoppningsvis bli ett sammansvetsat lag, då räcker det inte för henne att hon en gång var en av de bästa fotbollsspelarna. Då gäller hennes eminenta och unika ledarskap. Hon skulle säkert också lyckats som filmskapare, eftersom hon är en suverän lyssnare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.