Annons

Hur vet vi att chefen är bra?

Minns ni att jag förra veckan efterlyste äldreomsorgens ledarstjärnor – de där cheferna vi vet finns, men i princip aldrig hör talas om och som därför aldrig blir de förebilder jag tror äldreomsorgen behöver. Sedan dess har jag fått massor av mejl från läsare som funderat på vad det beror på, att vi inte lyfter fram dem. De flesta som hört av sig skriver om Jantelagen. Att vi i Sverige, och definitivt i äldreomsorgen, inte ska tro att vi ”är nåt” eller att vi kan något som ingen annan kan.

Ja, det ligger säkert något i det, och möjligen ligger det extra mycket i det när det handlar om arbetsplatser med få karriärvägar. Finns det få vägar vidare, de räcker s a s inte till alla, känns det kanske tryggare att hålla alla i gruppen och inte uppmuntra någon att sticka ut. Kanske. Som vanligt finns det nog inte bara ett svar och själv tror jag att bristen på ledarstjärnor även kan bero på att vi inte har några tydliga kriterier för vad en duktig chef i äldreomsorgen egentligen är, och vem som ska avgöra det. För vem är är ledarstjärna i äldreomsorgen? Den chef som lyckas erbjuda brukarna det de har rätt till för en så låg kostnad för kommunen som möjligt? Den chef med de friskaste och gladaste brukarna? (Mäter vi ens det förresten? Hur friska och glada brukarna är?) Eller är det den chef med de nöjdaste medarbetarna? Hur målformuleringarna ser ut för en enhetschef i äldreomsorgen kan nog se väldigt olika ut. Likaså i vilken utsträckning organisationen på allvar utvärderar resultaten utifrån en tro på att enhetschefen är avgörande för ett äldreboendes resultat. Du som läser det här, oavsett om du är chef själv eller inte – vet du vem av de chefer du har i din närhet som är den skickligaste chefen? Och varför tycker du i så fall det? // Lill

LÄS MER:  Glad påsk önskar Lill och Linda

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Hur vet vi att chefen är bra?"

 1. Om en chef lyckas inspirera sin personal, uppmuntra dem och ge dem stöd både i arbete och yrkesutveckling så tror jag att det automatiskt leder till gott för de personalen vårdar.

  En chef kan ju använda medarbetarsamtalet till att verkligen lära känna den person som sitter framför. Vad behöver den personen för att göra det bästa arbetet? Tips om en föreläsning? Uppmuntrande ord om ett gott utfört arbete?

  Jag har haft en jättebra chef. Hon var bra för att hon såg mig och hon såg vad jag skulle kunna göra vilket gav mig viljan att göra mer. Det är skönt att ha någon som tror på en och som inte bara säger det för uppmuntran utan kan förklara vad det är man gör bra. Tydlighet är en bra chefsegenskap även när man gör något som behöver förbättras. Det känns även viktigt att alltid veta vilka mål man arbetar för.

 2. Malin Davidson | 7 oktober, 2010 kl. 15:42 | Svara

  Intressant att läsa om just bra chefer och hur dom kan vara! Min chef är just det, BRA.
  På många sätt och vis. MD

 3. elisabeth.sandblom-svensson@kub.trollhattan.se | 9 oktober, 2010 kl. 18:06 | Svara

  Var och lyssnade på dig i torsdags i GBG. Jag skulle vilja visa filmen från Distansgatan 7 i Borås som finns på You Toube, men hittar den inte. Ligger den där så att vem som helst kan se den? Jag hade tänkt visa den för mina kollegor på omvårdnadsprogrammet. mvh Elisabeth SS Tacksam för svar till min mailadr.

 4. Hej Elisabeth! Har skickat en länk till dig. Om det är någon annan som vill se filmen med enhetschef Erika Lörinczy och hur hon använder sig av Facebook och nyhetsbrev på äldreboendet Distansgatan i Borås så kommer länken här: https://mail.lerum.se/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.youtube.com/watch?v=dKq6d0l5iNs. // Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.