Annons

Hur tränar ni?

I måndags morse satt jag på tåget mellan Göteborg och Stockholm. I vanlig ordning hade jag så fort jag klivit ombord köpt mig en kopp kaffe och satt igång datorn. Tanken var att svara på mejl och förbereda mig för mitt förmiddagsmöte. Vara redig och modernt effektiv med andra ord. Fast så blev det inte, inte till att börja med åtminstone. För i sätena bredvid mig satt två killar med var sin Rubiks kub. Killarna var väl i tolv-tretton årsåldern och Rubiks kub – minns ni den? En kub bestående av ett antal mindre kuber med olika färger, och meningen är att man ska vrida på de olika små kuberna så att alla kuber med samma färg, sex olika färger, hamnar på samma sida av den stora kuben. Första gången jag satt med en kub i händerna var någon gång på sjuttiotalet och sedan dess har jag inte sett till dem, men här på tåget var de alltså tillbaka igen. Världsrekordet för att lösa kuben – samma färg på samma sida av den stora kuben– är 5,66 sekunder enligt Wikipedia. Och killarna på tåget låg inte många sekunder efter. Det gick ofattbart fort för dem. Gång på gång, och varje resultat knappade de in i någon slags apparat de hade framför sig på de nedfällda tågborden. Själv satt jag och gapade, bokstavligt talat. Jag har aldrig sett något liknande och där på tåget försökte jag minnas om jag själv någonsin lyckades lösa kuben då på sjuttiotalet. Jag tror inte det.

Den som är snabb på att lösa Rubiks kub är intelligent. Har ett högt IQ utifrån det vi betraktar som intelligens och de sätt vi mäter intelligens på. Och den som tränar med kuben, tränar därmed sin intelligens. För en människas IQ kan förbättras och jag funderade på det, där jag satt på tåget med gapande mun. Att en pryl man plockar upp ur fickan och roar sig med en stund, kan bidra till att man blir smartare.

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Så tänkte jag på EQ. Det där vi brukar kalla för emotionell intelligens eller känslomässig intelligens. Det där som har att göra med hur bra vi är på att förstå och uttrycka känslor – egna och andras och se saker ur andras perspektiv. De förmågor som kanske är viktigast av alla när man arbetar med människor så konkret som man gör i vården och omsorgen. De förmågorna går naturligtvis också att träna upp. Frågan är bara hur. Finns något motsvarande träningsverktyg att ha i fickan och plocka upp på tåget? För att träna sin EQ. Eller hur gör man? Hur tränar vi vår empatiska förmåga? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Hur tränar ni?"

  1. Ett kul sätt att lära sig detta är att härma andras kroppshållning och analysera signalerna positionen/rörelsemönstret ger i den egna kroppen Hur andas du t ex. Om du tillåter dig att växla mellan flera ”typer” vidgar du din egen repetoar i olika situationer och kan välja den för stunden mest passande och har dessutom lättare att föreställa dig hur den du möter mår. Fråga är annars helt outstanding 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.