Annons

Hur nischad är du?

I takt med att det byggs nya äldreboenden, blir allt fler av dem nischade. Det finns numera boenden för människor som gillar djur, för människor som kommer från ett specifikt land, för människor som gillar mat, för människor med en särskild sexuell läggning, för människor som gillar naturen osv. Inget konstigt. För allt fler boenden drivs ju av privata bolag, och ska man locka till sig gäster/boende/brukare gör bolag som de alltid gör. Försöker hitta en lucka, ett segment, och det är fullt möjligt att det här är ett bra sätt att göra det. Bra är det förvisso att tänka till, fundera på vad människor vill ha och sedan erbjuda det. Inte bara tycka att folk ska vara nöjda och tacksamma med det de får. (Antagligen är det här än så länge bara ett storstadsfenomen, i mindre kommuner lär utbudet vara mindre, och i en del kommuner finns det inte ens plats på ett boende till alla som behöver det.)

Jag är med på att det kan vara skönt att bo tillsammans med människor som talar samma språk som jag själv och därmed antar jag, ha tillgång till personal som också gör det. Jag kan likaså föreställa mig att det känns bra att bo på ett boende där människor har samma sexuella läggning som jag själv, även om jag tycker det är sorgligt att vi inte kommit längre, att det inte är strunt samma vilken sexuell läggning man har. Men sedan är jag inte riktigt med längre. Djur, mat, natur? Är sådant så viktigt att jag väljer ett speciellt boende för de sakernas skull? Trivs jag bättre, eller tror jag att jag ska trivas bättre, bara för att de andra som bor där också gillar hundar?
Om jag tänker på de människor jag tycker mest om, och som jag helst vill ha omkring mig, så tycker jag inte om dem för att vi har gemensamma fritidsintressen. Några av dem tycker om djur. Själv är jag inte överdrivet förtjust. Andra är väldigt intresserade av matlagning. Det är inte jag. Ytterligare andra spelar fotboll, provar vin, syr gardiner, skriver dikter och en massa annat. Som inte jag gör. Men det spelar ingen roll. För det är inte pga av deras fritidsintressen jag tycker om dem eller vill ha dem i min närhet.

LÄS MER:  Vaccinationskrav?

Jo, jag tycker det är bra med olika alternativ och att människor själva få välja. Vad jag funderar på är bara utifrån vilka aspekter vi vill välja, hur den där nischningen bäst kan se ut. För det där med att dela in människor utifrån fritidsintressen, det känns lite grand som när vi föser ihop barn och säger ”ni kan väl leka, ni gillar ju att bygga med lego båda två”. Jag vet att jag inte har med saken att göra, det är inte jag som ska välja eller bestämma, jag bara undrar vad ni tycker. Så undrar jag om ni har förslag på en annan typ av nischning. Vilka parametrar är det som gör att människor trivs tillsammans? Och har det med ålder att göra? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

8 Comments on "Hur nischad är du?"

 1. Ett problem med ”produkten” vård- och omsorgsboende är som jag ser det, att det i grunden är något ingen egentligen vill be om. Utan man är tvungen. Just utifrån detta blir mycket av dagens ”marknadsföring” irrelevant eller t.o.m. stötande. Jag brukar återge vad min morfar som var född på 1880-talet i en liten bondby i Dalarna sa när han efter ett långt liv som folkskollärare i Enskede, Stockholm hamnade på Hemmet för gamla: Han låg bara på sängen, min mor och morbror tjatade på att han skulle gå på ”terapin” (det fanns sådan då…) Till slut hade han varit där. ”Nå, det var väl bra?” undrade vi. ”Nej, inte var det nåt som behövde göras där inte!” var hans svar. Jag kan inte tänka mig ett äldreboende som skulle vara nischat så att han skulle vilja vara där. Och många med honom tror jag. Och som du säger, i en liten kommun (som min) är det svårt nog att ens ha särskilda demensboenden, här vill man inte flytta 10 km till grannbyn om man ska in på hemmet, man ska bo ”hemma”, det är det minsta man begär… Och om man nu kan skapa äldreboenden med t.ex. ett annat språk än svenska så kan det ju också vara tvärt om idag, att svensktalande äldre sköts av personer som talar mindre bra svenska. Har sett det själv, och det gick alldeles utmärkt, för det var mycket omtänksam och ansvarsfull personal. Men för min del kan man nischa som man vill, om det är efterfrågat… Vad vi (hittills?) inte sett är äldreboenden som profilerar sig som t.ex. Singapore Airlines, som låter unga vackra flygvärdinnor vara företagets kännetecken. 🙂

 2. Anders Ahlström | 20 september, 2012 kl. 10:29 | Svara

  Håller i stort sätt med dig. Jag skulle vilja att ni gjoprde något kring Solna kommun som för ett par år sedan gjorde en sådan satsning där privata utförare fick uppdrag att skapa äldreboenden med olika nischer, hur har det gått? Vore intressant att få vetkap om.

 3. Det med djur kan ju ha olika betydelse. det finns en del som har allergi och inte tål djur medan andra tycker det är trevligt. Då kan det vara bra att veta att här kan det förekomma djur och då kan också personal rekryteras efter att de måste kunna hjälpa till med det. Allergiboende borde vara ett alternativ när det gäller allmän allergi som mot djur, damm starka dofter.

 4. Ingvar Andersson | 21 september, 2012 kl. 09:34 | Svara

  Att nischa sig för sexuell läggning är ju skrämmande.
  Vad är vi rädda för eller vad hoppas vi på om vi behöver veta vilken sexuell läggning mina boendekamrater och min personal har. Är det tillåtet vid en anställningintervjuv att fråga efter sexuell läggning?
  Vad det gäller djur så räcker det med en upplysning om att det kan finnas katt och/eller hund på boendet. Så att den som är allergisk kan välja bort detta boendet. Akvarie eller burfågel är väl knappast något bekymmer.
  När det gäller hund och katt är det ju skillnad om det är boendet som innehar dessa djur eller om det är de boende som får ha med sig egna privata djur.
  Om det är privata djur. Vad går då gränsdragningen mellan den boendes ansvar för sitt djur och personalens ansvar? Rastning, matning, hygien, veterinärbesök, mm?
  Man får ju plats på ett boende när man har mycket nedsatt förmåga att klara sig själv.
  Mvh
  Ingvar

 5. Är det något fel att mitt inlägg (först i raden) inte läggs in utan ”is awaiting moderation”?? Annars brukar det ju gå in direkt.

  • Nix. Inget fel. Det hör till undantagen att ett inlägg s a s fastnar på vägen, och att vi måste godkänna det innan. Antagligen finns något ord eller någon bokstavskombination i det du skrivit som påminner om ett ord som censuren inte släpper igenom automatiskt.

 6. Få personer längtar väl att flytta in på ett äldreboende men jag upplever att många blir positivt överraskade när man väl flyttat in. Verkligheten stämmer inte överrens med den många gånger negativa massmediala bilden, sån tur är. Men i stället för att nischa så ligger den riktiga utmaningen att individanpassa i ALLA delar efter de personer som bor på äldreboendet. Där tror jag det finns mer att göra. Att vi sedan berättar det unika med just det äldreboendet, natur, nära till affär eller vad det nu kan vara, är ingen nackdel.

 7. Håller med om att många blir positivt överraskade när det väl är dags. Samtidigt som det kan avspegla vår (människans) stora förmåga till anpassning. Några är kanske missnöjdamed det mesta livet igenom, men många är i stort sett nöjda hela vägen och kan se positivt på sin vardag, hur den än ser ut. En verklig nischning skulle vara en fullständig individanpassning. När får vi se den reklamfilmen för ett kommunalt drivet boende??
  Apropå mitt försenade inlägg, kanske var det företagsnamnet som fastnade i kollen? Eller smiley?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.