Annons

Hur förbereder ni frivilligarbetarna?

Nyligen visade SVT dokumentärfilmen ”Paradiset”. Om 88-åriga Simin från Iran som bor på ett äldreboende utanför Göteborg. Simin pratar bara farsi och eftersom personalen som bor på äldreboendet inte gör det, uppstår hela tiden språkförbistringar, kommunikationen fungerar helt enkelt inte. Jag säger inte så mycket om den saken. Det är knappast möjligt att ha farsi-talande personal på alla äldreboenden i småkommuner (även om jag är förvånad över att man inte hittat bättre kommunikationslösningar, jag menar – det går ju faktiskt att skriva ner viktiga ord och begrepp på både svenska och farsi och ta små steg framåt i kommunikationen – om man nu tycker att samtal och förståelse är något som ska prioriteras).  Jag säger heller inget om att hela äldreboendemiljön gör mig deprimerad, det är möjligt att det handlar om min egen ångest inför mitt eget åldrande och vad det kan innebära. Nej, själv har jag mest funderat på varför filmen inte väckt någon debatt. I vanliga fall när det visas något om äldreomsorgen på tv brukar ett antal personer kasta sig in i debatten och tycka både det ena eller det andra. Men nu. Tystnad. Vad jag noterat i alla fall. För jag tycker filmen väcker ett antal intressanta frågor. Själv tänker jag mycket på det här med frivilligarbetare, det finns nämligen en frivilligarbetare med i filmen, och vad de får med sig innan de börjar ge sig ut i verksamheterna där de vill arbeta frivilligt. Personligen gillar jag möjligheten för frivilliga att få göra en insats, ser det som något som samtliga kan ha glädje av – så det är inte det. Men ju fler frivilliga vi får i äldreomsorgen, för vad jag förstår blir de fler och fler, desto viktigare är det nog att ge dem lite förkunskaper, lite grundläggande om respekt, integritet och sådär. Och min fråga är – gör vi det? Vad får de med sig? Eller kastas de bara ut och förväntas kunna det där som andra går på kurs för att lära sig. Nu menar jag inte detalj- eller speciallistkunskaper, utan helt enkelt det där som har med bemötande att göra – eller MÖTANDE snarare (MÖTA är ett bättre ord än BEMÖTA, det har jag fått till mig från er läsare). Hur gör ni runt om i landet? Vad får frivilligarbetarna med sig innan de ger sig ut i äldreomsorgen? // Lill

LÄS MER:  Kortare arbetstid i teori och praktik

Se filmen>>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Hur förbereder ni frivilligarbetarna?"

  1. ”Mitt” äldreboende samarbetar med Frivilligcentralen, som i sin tur står för såväl HLR-utbildning som diskussioner kring etik och bemötande. Vi började med att hålla i en introduktion om vårt äldreboende och hur vi arbetar med ett salutogent förhållningssätt. Hos oss får de också öva på praktiska moment som att köra rullstol och förflyttningsteknik. När frivilliga deltar i aktiviteter och utflykter finns alltid ordinarie personal med som kan bistå om det uppstår en mer komplicerad situation. Vi är oerhört tacksamma för de volontärer som kommer till oss, utan dem skulle vi inte kunna åka på så många utflykter.

  2. Har det ”bara” med frivilliga inom äldreomsorgen att göra? Kan det inte ha att göra med hur vi tar hand om utomnordiskt födda äldre människor och att vi borde ha större förståelse för och sätta oss in i deras situation i äldreomsorgen i Sverige idag?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.