Annons

Hundradagarsexperimentet

Det måste bero på Coronan. Men aldrig tidigare har jag läst så mycket och lyssnat på så mycket som handlar om Lycka, och vad vi själva kan göra för att bli lyckligare (om vi nu vill det). Och det finns verkligen hur mycket som helst att läsa och lära sig. Lycka har blivit en marknad och en industri. Men inte bara det. Lycka är även ett ämne som studeras av forskare över hela världen och på det amerikanska universitetet Yale går det numera att läsa en kurs i Lycka.

Vad får du studenterna på Yale lära sig? Till att börja med får de studera vad som faktiskt gör oss människor lyckliga och vad som inte gör det. Fast framför allt får de veta att det går att lära sig att bli en lyckligare person genom att göra vissa saker. Ta t ex det här med tacksamhet. Att vara tacksam för det du har, det gör dig lyckligare. Och känner du dig inte tacksam för det du har, kan du lära dig att utveckla din tacksamhet och på så vis bli lyckligare (det här handlar självfallet inte om att vi ska lära oss att vara tacksamma för vad som helst, men ni förstår själva tanken).

Allt det här är grova förenklingar och man kan naturligtvis diskutera och dissekera vad Lycka egentligen betyder och vad Tacksamhet egentligen är, men faktum är att forskarna är överens om att tacksamhet gör oss lyckliga och att tacksamhet går att lära sig. Enklaste sättet är helt enkelt att varje dag tänka igenom vad man är tacksam för och sedan skriva ner det. Gör man det under en längre tid, är chansen stor att man bli en aningens lyckligare person och det är dit jag vill komma. Själv har jag nämligen bestämt mig för att testa. I hundra dagar ska jag varje kväll skriva upp fem saker som jag är tacksam för. Så får vi se vad som händer. Min fråga är om någon av er vill hänga på. Vi kan väl se det som ett experiment, att under hundra dagar försöka utveckla vår tacksamhet för att se om vi blir lite lyckligare. Fungerar det, ska vi kanske göra det mer systematiskt och i större skala. Tänk om man skulle erbjuda dagliga tacksamhetssamtal till dem som bor på äldreboenden eller får hjälp av hemtjänsten. Skulle det vara bra?

Nu börjar jag mitt hundradagarsexperiment. Fem saker varje dag i hundra dagar. Häng på, ni som vill.

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Hundradagarsexperimentet"

  1. Britt-Mari Åkesson | 2 juli, 2020 kl. 13:06 | Svara

    Jag ska nog testa, börjar ikväll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.