Annons

Högt i tak på jobbet?

Min vän psykologen kallas ofta in när det är konfliktfyllt i en arbetsgrupp. Dålig stämning, dålig kommunikation, folk som motarbetar varandra, mobbar varandra – ja ni vet. Min vän psykologen säger att det i de sammanhangen finns ett uttryck som får hennes varningslampor att blinka. Och det är när chefen säger  ”på den här arbetsplatsen har vi högt i tak”. För som psykologen säger;  den som har behov av att säga så, gör det oftast för att övertyga sig själv och övertyga andra. I själva verket brukar det vara precis tvärt om på de arbetsplatserna.

Nu är min vän inget orakel, hon beskriver bara sin egen erfarenhet, men i det här fallet har jag liknande erfarenheter och därför funderar jag på om det kan ligga något i det. För det ska ju vara högt i tak på en arbetsplats, vi har en tanke om att det är något positivt, något som stimulerar kreativitet och utveckling, vi VILL ju att det ska vara så. Och skulle det inte vara så, kan det onekligen – inte minst om man är chef för gruppen – var lockande att säga att det är så. För att slippa ansvaret för att det är som det är, för att man ger efter för lockelsen att köra huvudet i sanden.

OM det nu är som psykologen säger, att vi försöker inbilla oss själva och andra att det är på ett visst sätt även om det inte är så – i vilka sammanhang gör vi i så fall det? Om vi tar två säldreboenden som exempel. Är det så att på äldreboendet där man från ledningens håll pratar om att det är brukarna som bestämmer eller att det mesta är individuellt anpassat efter brukarna – att det inte ser ut så? Att det snarare sägs som en slags besvärjelse?

Och tvärt om. Att man på äldreboendet där brukarna faktiskt har ett inflytande och där det mesta faktiskt är individuellt anpassat – ja där pratar man inte så mycket om det, det är som det är och det är ganska självklart att det är så. Ingen har något behov av att göra något väsen av den saken.

LÄS MER:  Vad önskar du?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

8 Comments on "Högt i tak på jobbet?"

 1. Gunnar Brolin | 22 april, 2010 kl. 08:16 | Svara

  Högt i tak på en arbetsplats får mej att tänka på en mängd olika viljor som slåss om herraväldet. Helt självstyrande grupper tror jag aldrig kommer att fungera. Någon måste hålla i ”ratten”. Jag har erfarenhet från ett demensboende och där styrs verksamheten av kvinnlig personal som fungerar som ”stormammor” till de boende och det med gott resultat. Har ingen aning om kommentaren passar till frågeställningen. Kanske gör den det.

 2. Oj den här artikeln den var bra!!!! Hoppas ni skriver mera om detta!!!!
  MVH

  Angela

 3. Sven-Erik Henriksson | 22 april, 2010 kl. 09:58 | Svara

  Ok med ”stormammor” men glöm inte bort att det oftast finns ett antal av dessa medan andra och flertalet väljer att upptas av att genomföra arb etsuppgifterna tillsammans med, och för, de boende och utifrån deras behov. Jag får en känsla av att ”stormammorna” drivs av sin egen personliga uppfattning om vad som skall göras och har svårt att lyssna till den enskildes önskemål. När den personliga ”stormammans” uppfattningen går före den enkildes och där hon har svårt att underordna sig teamets och brukarens uppfattning ja då finns hotet mot arbetslaget in på knutarna.

 4. Högt i tak är ofta ett sätt att rättfärdiga ett kränkande bemötande. Är ju lättare att säga att här har vi högt i tak i stället för att ta upp frågan hur man bemöter varandra och vad som är ok eller inte ok. När någon lyfter frågan så kommer de som upplevs vara kränkande sitta som stora frågetecken för ingen har haft modet att säga ifrån tidigare. Beror på ett svagt ledarskap men alla i en grupp har ett ansvar!

 5. Gunnar Brolin | 22 april, 2010 kl. 19:28 | Svara

  Jag talar om ”stormammor” som absolut inte drar sej för att utföra alla förekommande arbeten och dessutom har en klar uppfattning om vad som bör göras och utöver detta har en mycket lång erfarenhet. Jag pratar inte om ”kommandorskor” från fattigstugan i Lönneberga. Dessa ”stormammor”, jag förespråkar, är lämpade som mentorer till oerfaren yngre personal. Tycker jag!

 6. Birgitta karlsson | 26 april, 2010 kl. 10:25 | Svara

  Högt i taket är bra om det innebär att man lyssnar och reflekterar över olika åsikter hos gruppen och brukarna. Högt i taket får inte innebära att det inte finns klara riktlinjer och ramar som man skall hålla sig innom. Högt i taket då behövs en stark och strukturerad arbetsledare.

 7. Att stoppa huvudet i sanden som chef har jag varit med om och att bli mobbad i grupp också. För att inte se för vem man är där för så kan man stoppa huvudet ner. För då finns problemet inte

 8. Tack! Har under en längre tid funderat på vad det populära uttrycket ”högt i tak” står för. Googlade nu och fick upp din blogg. Fick mina känslor bekräftade och injuter nytt hopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.