Annons

Högskolepoäng krävs för demensvård

Ökad kunskap inom den kommunala demensvården ska minska medicineringen och förbättra bemötandet för dem som lider av den obotliga sjukdomen. Just nu arbetar Socialstyrelsen med att ta fram helt nya nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas i framtiden. Läs mer http://www.sr.se/

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Högskolepoäng krävs för demensvård"

 1. Högskolepoäng som krav för att arbeta med demensvård?? Man ska istället börja med att kräva minst 8 års högskolestudier för att få licens att utöva yrket personalchef eller rekryterare för det är där behovet finns idag.

  Hur svårt kan det vara att rekrytera RÄTT personal till demensvården egentligen? Rent av bara jävla sunt bondförnuft men det saknas av alldeles för många i detta s.k. unika land där allt ska bygga på poäng istället för något annat och arbetsmarknadsministrar med köpt utbildning…

  Sverige i ett nötskal!

 2. Nej, inte heller jag tror att man ska kräva högskolekompetens för att vårda demenssjuka. Fördelen skulle möjligen vara att höja yrkets status och locka nya grupper till utbildningen. MEN – utbildar man sig till lämplighet? Nej, behåll dagens grundläggande utbildning men locka med bättre förmåner. Kunskaper är viktiga men de ges bäst till dem som har erfarenheter att bygga på. Jag tror på vikten av kunskapshöjande åtgärder under HELA yrkeslivet. Med jämna mellanrum ska personalen erbjudas kurser, studieresor, konferenser etc. Målet ska vara att stimulera och entusiasmera till att vilja utveckla arbetssätt, prova nya rön och forskningsresultat och att få dem att känna sig värdefulla och uppskattade. Det måste finnas relevans mellan utbildning och arbetsuppgifter för att skapa tillfredsställelse och arbetsglädje i det viktiga jobbet med de dementa.

 3. Nej, men de som redan har högskolepoäng och arbetar i nätverket kring den demente skall självfallet komplettera med demensutbildning också.

 4. Nej det behövs kanske inte högskolepoäng för bättre demensvård, men inte blir vården sämre av utbildning. Det krävs rätt rekrytering av rätt personer med rätt utbildning som i tjänsten framöver har rätt till vidare utbildning. Även personer med bondförnuft kan ha glädje av utbildning.

 5. Jo, vården kan bli sämre med för hög utbildning! Det var det jag menade med att det måste vara relevans mellan utbildning och arbetsuppgifter. Alltför många i dagens samhälle kliver ett steg för högt i utbildningsstegen och när verkligheten sedan inte bjuder dem adekvata arbetsuppgifter tappar de arbetsglädjen och känner sig misslyckade. För övrigt tycker jag att Bo M. gjort en fantastisk sammanfattning av diskussionen.

 6. Varför är det ingen som efterlyser RÄTT personer på andra arbetsplatser ex Försäkringskassan.Vidare, att arbeta i en lärande organisation är inte ok när vi kommer till demens/äldrevården.Då pratar vi relevans mellan utbildning och arbetsuppgifter- man kliver ” ett steg för högt”.Du som skrev detta – jag hoppas att du inte är politiker!Vad är för hög utbildning? Vem sätter ribban och hur????

 7. lars härås | 2 mars, 2010 kl. 20:01 | Svara

  Hej Janna. Kul att Du blev upprörd för då är Du engagerad och det är en merit i de flesta yrken. Självklart tycker jag att rätt person ska finnas inom alla fack, men det var bara det att vi här diskuterade vårdfolket. Självklart är också att utbildning är viktig men jag tror mer på vidareutbildningen där erfarenhet och nykunskap varvas under hela arbetstiden. Sådan utbildning sporrar, entusiasmerar och ger nysyn på arbetet. Ribban för hur hög-lång utbildning man ska ha läggs av resp.yrkes arbetsuppgifter och krav.Så till sist kan jag trösta Dig med att jag inte är någon politiker men väl en rostig gubbe på 79 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.