Annons

Högre moral?


Maskar du på jobbet? Använder du en del av din arbetstid till att göra sådant som inte har med ditt jobb att göra, utan snarare med ditt privata liv att göra? Du kanske fikar med dina arbetskamrater lite längre och lite mer än du ska. Eller skriver privata mejl eller ringer privata telefonsamtal. Facebook? Kollar du lite där medan du ändå sitter framför datorn?

Antagligen gör du något av det, i någon utsträckning – för det gör de flesta av oss. Men antagligen gör du det mindre än många andra. För enligt Roland Paulsen, doktorand vid Uppsala universitet, maskar kommunanställda inte lika mycket som andra. Han säger att det beror på att kommunanställda upplever sina arbetsuppgifter som mer meningsfulla jämfört med hur andra grupper uppfattar sina arbetsuppgifter. Är jobbet alltså bara tillräckligt meningsfullt vill man inte maska, det är hans poäng. Han säger även att människor som arbetar med konkret samhällsnytta, som t ex i äldreomsorgen, faktiskt tycker att det är omoraliskt att maska.

Delvis har han säkert rätt. Fast jag tror också att det handlar om vilka praktiska möjligheter man har att maska. Det är naturligtvis svårare att maska om man arbetar tätt tillsammans med andra och utför sina arbetsuppgifter tillsammans med andra, eller i alla fall att andra har koll på vad man gör. Den som arbetar ensam framför datorn däremot, har ju alla möjligheter i världen att göra annat än det man har betalt för. Det är dessutom svårt för chefen att beräkna hur lång tid det tar att utföra vissa arbetsuppgifter, det beror ju oftast på. Svårast att ha koll på, enligt Poulsen, är välbetalda experter av olika slag. De maskar mest av alla.

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

Själv tror jag att alla maskar ibland, det är bara en fråga om omfattning. Men att kommunanställda har en högre moral än andra? Nja, jag är inte säker på det. Vad tror ni? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Högre moral?"

 1. Gunilla Larsson | 6 maj, 2010 kl. 07:29 | Svara

  jag tror inte att just kommunanställda har högre moral utan att det ligger i personligheten och om tid finns

 2. Carina Borg | 6 maj, 2010 kl. 07:53 | Svara

  Högre moral? Det är nog snarare samvetet som ”avgör” hur mycket eller lite alla maskar, oavsett kommunalanställda eller ej.

 3. Jag skulle vilja mäta tiden hos vårdtagarna, man hinner inte för det är så mycket i linneförrådet som måste fixas, skafferiet ska städas det är också ett sätt att maska i min värld.

 4. Att maska är att medvetet uppehålla sig med uppgifter som inte tillhör arbetet. Här spelar det ingen roll vad man jobbar med. Det har med det meningsfulla i det man gör. Givetvis blir maskarna en belastning för resultatet om beteendet är dagligen närvarande. Maskarna är ett hot mot arbetslagets motivation att göra bra resultat.

 5. Matts Heijbel | 6 maj, 2010 kl. 09:27 | Svara

  Jag samlar ibland som storyteller berättelser också från äldreomsorgen som sedan kan användas vid rekrytering, anhörigkontakter, ledarskap och ledarskap.

  För mig blir därför fikarasten ( lägerelden ) därför inte självklart ett hot eller maskande. Det finns andra dimensioner. Jag tycker därmed att maska är ett tveksamt uttryck.

  Det kanske är så att maskarna tillför värden till kollegorna, organisationen och i den sociala webben. Allt med måtta förstås och omdöme. Men maskar gör nytta i att luckra jorden kanske de s k maskarna i äldreomsorgen också gör nytta liksom snackarna (berättarna) från vilka jag skördar mitt kulturkapital som storyteller.

  Intressant? Se mer om tankarna på http://www.storytellers.se

 6. Frågan är mycket komplicerad då fikapauser ibland sägs är det viktigaste för att skapa ett gott arbetsklimat och därigenom göra ett bättre jobb.

  I många yrken är ju också internet och att söka information där en viktig källa för inspiration och kunskap.

  Maskning handlar mer om syftet bakom våra handlingar. Allt kan ju vara maskning som inte direkt är kopplat till de konkreta arbetsuppgifterna. Men som alla vet så har ju många yrken färre och färre konkreta arbetsuppgifter utan det handlar om projekt, hitta lösningar och förändringsarbete. Att skriva kommentarer på maskningsartiklar tror jag också kan vara maskning med fel syfte. Så nu har jag maskat hela 4 minuter…

 7. Matts Heijbel | 6 maj, 2010 kl. 15:55 | Svara

  Hej igen. Jag hoppas att det är ok att skoja lite. Jag har just läst om (dagg) masken och det är rätt kul. Om man leker med tanken oc h orden lite så kan det bli ungefär så här:

  Masken är ett av våra viktigaste djur och en ovärderlig medhjälpare i våra organisationer. Masken finns i de flesta miljöer. Av världens 2000 maskarter lever 15 i Sverige.

  Masken har en enorm betydelse för fruktbarhet och struktur. Den sönderdelar och blandar rester. Den tar upp det ”förädlade” till ytan. Den frigör näring. Den luckrar upp och kittar med sitt slem och den utsöndrar stimulerande ämnen.

  Lite kul va?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.