Annons
Denna artikel är en annons i samarbete med Consensum.

Hemtjänstteam specialiserat på psykisk ohälsa!

Det här tycker jag är bra! Ett hemtjänstteam specialiserat på personer med psykisk ohälsa. Personal som är utbildade för att ta hand om och bemöta människor med ångest, självmordstankar, olika trauman, ensamhet, sorg efter förlorad partner mm.

Jag har pratat med Ida Hallberg och Louise Palmberg som arbetar i Osby kommuns Hemtjänstteam. Just deras team består av nio personal som tillsammans ansvarar för ett antal vårdtagare med olika psykiska problem. Det är ett flexibelt team som backar upp för varandra och som får rycka ut med ibland väldigt kort varsel.

De flesta av vårdtagarna är både pigga, rörliga och relativt unga så jobbet liknar mer ett hemstödsteam berättar Ida. Insatserna blir oftast mer av stöd än praktisk hjälp. De tror också att de i Osby är lite unika i sitt tänk att sudda ut gränserna mellan boendestöd och äldreomsorg. Här arbetar man över gränserna på ett sätt som inte är så vanligt och det fungerar väldigt bra säger Louise.

Ida Hallberg och Louise Palmberg

Besöken hos vårdtagarna kan se väldigt olika ut. Louise och Ida berättar att beroende på hur personen mår kan tiden man behöver lägga variera allt mellan 10-30 min/gång. Ibland går det snabbt och enkelt, ibland behöver man sätta sig ner och hantera en persons ångest. 

Återhämtning är en stor del
När vårdtagare ex kommer hem från en sjukhusvistelse, fått en förändrad livssituation eller kanske tappat en fysisk förmåga då är återhämtning en stor och viktig del. Här behöver man hjälpa till och stötta hur de ska klara att återhämta sig från sin upplevelse eller till sin nya situation. Alla vårdtagare har trygghetslarm som de kan ringa på om de får ångest eller något annat som gör att de mår dåligt. Larmet är kopplat till en telefon där man kan prata med någon ur teamet men hjälper inte det så åker någon av personalen hem till personen. 

Förutom larm, telefon och besök från personalen finns en Träffpunktsverksamhet 2 ggr/vecka som är mycket uppskattad men tyvärr är de inställda nu i Coronatider så då blir det besök från personalen istället.

Vårdtagarna vet att personalen är specialutbildad och det upplever de och deras anhöriga som en trygghet och säkerhet. Och självklart tycker även Ida och Louise att det känns skönt och bra att de har en specialutbildning i botten när de jobbar med människor som har det svårt.

De är tacksamma och glada att de i december förra året blev klara med sin utbildning ”Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa”
Det är en tvåårig halvtidsutbildning som de läst på distans hos Consensum. Tack vare att utbildningen är på halvtid har båda två fortsatt att arbeta under hela tiden. De berättar att utbildningen gjort att de fått mer och djupare kunskap om hur man ska prata med någon som mår dåligt, kunna läsa av en persons kroppsspråk, våga fråga hur någon mår och kunna klara att ta deras svar och hur man kan lugna en orolig människa osv.

Ida och Louise säger att de varmt rekommenderar utbildningen som fått dem att tänka på nya sätt. De säger också att utbildningen är bra upplagd och att läraren och arbetsterapeuten Pamela Andreassen är väldigt duktig och kunnig och finns där för frågor och handledning hela tiden.

Vill ni veta mer om hur de jobbar i sitt hemtjänstteam eller mer om utbildningen är ni välkomna att kontakta Ida Hallberg på hennes mailadress; ida.hallberg@osby.se eller läsa mer och anmäla er till utbildningen här >>>

Denna artikel är en annons i samarbete med Consensum.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Hemtjänstteam specialiserat på psykisk ohälsa!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.