Annons

Hemtjänsten i Älvsbyn har inga nycklar

- Att alla ska lägga 30 minuter om dagen på att hantera nycklar är inte så smart säger Birgit Nilsson, socialchef i Älvsbyn

Det finns undersökningar som visar att drygt 6 procent av hemtjänstpersonalens arbetstid läggs på att hantera nycklar. I Älvsbyns kommun tyckte man att det var slöseri med tid och bestämde sig för att använda ett nyckellöst dörröppningssystem som heter Phoniro Lock från Tunstall. Vad det handlar om är att personalen nu har ”nycklarna” i sina mobiltelefoner och alltså alltid har sina behöriga nycklar med sig. Vi frågade Birgit Nilsson, som är socialchef i Älvsbyns kommun, varför de valde att övergå till en nyckellös hemtjänstverksamhet.

– Att alla ska använda mycket tid på att hantera nycklar är inte så smart
säger Birgit Nilsson, personalen behövs bättre hos de gamla. Nu slipper vi hantera en massa nycklar och vi har samtidigt fått en hög säkerhet.

Är det svårt att använda Phoniro Lock?

– Nej, det är mycket användarvänligt, lätt att lära sig och lätt att installera. Personalen har fått bra support från både Phoniro och leverantören Tunstall AB. Låsen går att flytta utan åverkan på pensionärernas dörrar och det känns bra. Hemtjänstpersonalen är väldigt positiv till systemet eftersom det minskar stressen, de har fått en mycket bättre arbetsmiljö och de får mer tid för varje omsorgstagare.

Vilka är de stora fördelarna med att använda Phoniro Lock?

– Vi ger pensionärerna en mycket bättre och snabbare service eftersom vi alltid har ”nycklarna” med oss, vi behöver aldrig åka och hämta en nyckel när någon har larmat. Dessutom har tryggheten för pensionärer och anhöriga ökat eftersom varje besök registreras. Sammanfattningsvis kan jag säga att den stora vinsten är kvalitetssäkringen av omsorgen och den förbättrade arbetsmiljön för personalen.

Vill du veta mer om Phoniros nyckellösa system? Kontakta gärna Birgit Nilsson, socialchef i Älvsbyns kommun Birgit.Nilsson@alvsbyn.se eller 0705724418.

LÄS MER:  Schemaläggning då och nu

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Hemtjänsten i Älvsbyn har inga nycklar"

  1. Hemtjänsten måste ändå ha vanliga nyklar med sig detta pga medicinskåp hemma hos brukarna ytterdörrarna till själva hyreshusen, soprum etc etc dessutom händer det att phoniromobilen samt låset krånglar. Är det säkerhet? Och på min arbetsplats har stressen bland personalen ökat pga att man ”ska” uppnå en viss summa timmar/vecka. Friheten har försvunnit och det känns verkligen som storebror ser en. Usch för phoniro. Detta är en dyr och farlig ide. Bättre att lägga pengarna på extra personal eller dyl./USK

  2. Har detta system godkänts av alla försäkringsbolag eller är alla med dessa lås ovetandes utan sin hemföräkring?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.