Annons

Heminredning à la särskilt boende

I Sverige bor ungefär 82 000 personer i ett äldreboende, eller ”särskilt boende som det heter i lagstiftningen. Många av de 82 000 personerna bor på fantastiska boenden med en hemlik miljö. Andra bor kanske på boenden som är lite mindre fantastiska, och de flesta säkert någonstans där det är mittemellan. Rent allmänt är det nog så att boendena har blivit trevligare med åren. För visst är äldreboendena finare idag än när jag hälsade på min mormor, som bodde på ett äldreboende, för trettio år sedan och visst har det hänt en hel del sedan jag själv arbetade på ett äldreboende för tjugo år sedan. Och det är inte så konstigt. Vi lär oss lite mer och blir lite bättre för varje år. På det mesta. Stort som smått. Så när mat och matlagning blir viktigt för många av oss och vi dricker smoothies och gör egna grönkålschips, då växer matintresset även på äldreboendena. När vi mer och mer tänker på vår hälsa och tycker att livet ska vara lite härligt, så blir träningsrummen och de små spaavdelningarna fler och fler. För trender och prat om livsstil påverkar de flesta av oss och de påverkar även alla dem som bor på äldreboendena.

Just nu inreds och piffas det i svenska hem och det pratas mycket om hur man kan skapa en mysig stämning. Min fråga är om intresset märks även på svenska äldreboenden. Hur är det med mysfaktorn där? Heminredning och mys är naturligtvis inte det viktigaste i livet, men det är heller inte oväsentligt och faktum är att det med små medel går att göra det lite trevligare hemma och samma sak gäller rimligen alla tv-rum, matsalar och korridorer på alla äldreboenden. En hel del görs alldeles säkert för att höja den där mysfaktorn och ni som har inspirerande tankar och bilder får gärna höra av er.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Allt gott! // Lill

2 Comments on "Heminredning à la särskilt boende"

  1. Hej!
    Intressant artikel om heminredning. Finns det någon som har något bra tips på böcker o ev boende som man kan besöka, eller duktiga inredningsarkitekter som är inriktade på äldre och äldres behov.

  2. Kerstin Rikardsson | 21 mars, 2019 kl. 21:01 | Svara

    Vi har satt upp en stor Världskarta 220×160 i dagrummet.
    Så mycket tankar den väcker. Minnen och drömmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.