Annons

Hatten av för chefen

Förra veckan såg jag det första avsnittet av tv-serien ”Sveriges bästa äldreomsorg”. Jag såg det tillsammans med en person som inte själv arbetat i äldreomsorgen, och hon blev väldigt nedslagen och sa att det där kan väl inte vara ett ordinärt äldreboende, de måste ju ha filmat på ett ovanligt eländigt boende. Själv har jag en del erfarenhet från att arbeta i äldreomsorgen, och kunde inte annat än att svara ”nej, så där ser det nog ut på många ställen”. För det tror jag att det gör.

Sedan det första avsnittet visades på tv har jag pratat med ganska många människor som kommenterat och recenserat. De flesta jag pratat med tycker att det var ett bra avsnitt och många som själva arbetar på ett särskilt boende har sagt att de känner igen sig (en del har dock sagt att de absolut inte känner igen den där lite uppgivna stämningen eller det där trista matrummet). Någon har sagt att det verkar som att både chefen, vårdpersonalen och de som bor där, har blivit tillsagda och regisserade till att spela olika roller, för att s a s tydliggöra vilka olika typer av människor och karaktärer som finns på ett boende och att det därför inte alls kan kallas för en dokumentär. Men jag vet inte det heller, själv fick jag inte den känslan.

För egen del blev jag mest imponerad av chefen. Inte för att chefen verkade vara någon super-duper-stjärna-chef (men det var verkligen inte jag heller när jag arbetade som chef), utan mer för att hon mitt i allt detta är så modig. Att hon frivilligt blottar sina brister och sin oförmåga att få med sina medarbetare på det hon vill göra, och att hon vågar visa upp det framför kameran. Vågar säga att hon inte klarar sitt jobb så bra som hon skulle vilja och att hon därför tar hjälp av två experter utifrån. Utan att ha en aning om hur det slutar. Det kallar jag mod och det ska applåderas, tycker jag. Heja henne! Det är självfallet modigt av alla inblandade att vara med, men hur det nu än är, ligger ju en stor del av ansvaret för hur det ser ut på ett boende på chefen. Så hatten av.

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Vad tycker ni andra som sett det första och möjligen det andra avsnittet? Känner ni igen er eller känns det överdrivet? Läggs fokus på rätt saker? En och annan säger att tv-serien mörkar det faktum att det är brist på personal och andra arbetsmiljöfrågor som styr äldreomsorgen, och istället skyller på personalens attityder och till viss del bristande kompetens. Vad tycker ni? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Hatten av för chefen"

 1. Jane Lindell Ljunggren | 29 augusti, 2013 kl. 10:43 | Svara

  hejsan Alla inom äldreomsorgen.
  Vill bara tacka för all uppmärksamhet detta första avsnitt givit. Tack för alla tankar.
  vill bara här säga att detta program är helt naturligt och ingenting är s a s tillrättalagt att man ska spela olika roller utan allt är vad stunden ingivit att filma. vi alla som medverkat har inte på ngt sätt haft ett manus utan detta är naturliga möten. Sen har strukturen för programmet givits vad vi skulle mäta, titta på för att hitta förbättringsområden och utifrån detta har programmet växt fram. Jag som inte har någon mediavana har fått fördelen att växa in i detta genom att få vara naturlig och behålla den person jag är och brinner för. En heder åt alla på Smedsberget, så modiga och en stor eloge till alla SVT medarbetare som varit helt fantastiska i sitt arbete att närma sig detta ämne och på ett sånt föredömligt sätt bemött oss alla.
  Med hälsningar till hela Sveriges äldreomsorg!!
  Jane Lindell Ljunggren

 2. Hej! Såg igår hela andra avsnittet, missade allt utom debatten efter det första. Mycket bra! Instämmer i att det är modigt av alla, från de gamla, personalen till de medverkande experterna. Och väl tänkt av SvT att satsa på detta. Jag hoppas många i branschen, i alla slags funktioner, politiker till uskor tittar och tänker. Jag hoppas också att alla som skriker att ”det kan ju bara bli dåligt med så små resurser” tänker efter en gång till. Jag tror att en bra verksamhet är en bättre motivation till att satsa mer än en dålig. Lycka till Smedsberget! Jag vet vad jag gör torsdagar kl. 20 ett tag till!

 3. Förresten, en tanke till: När jag ser hur två mycket kunniga kan utveckla och förbättra en verksamhet (det ser man ju redan!!) tänker jag att de flesta av våra äldreboenden är rätt övergivna och kämpar ensamma med mycket svåra uppgifter! Hur kan vi få ”experthjälp” överallt? En början är ju att bekräfta att det handlar om ett svårt, kvalificerat och ansvarsfullt arbete!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.