Annons

Har någon gjort det, går det att göra

Som med allt annat finns det bra och dåligt. I Sverige finns alltifrån fantastiska särskilda boenden och fantastisk hemtjänst till rätt så sorgliga särskilda boenden och sorglig hemtjänst. Det fina är dock, att så länge det fantastiska finns så betyder det att fantastiskt är möjligt. För det finns ju människor som gör det.

Det som skiljer bra från dåligt är i grunden attityd och träning. Hela vägen från politikerna i den ansvariga nämnden till alla dem som dagligen möter de äldre. De skickliga har fokus på vad de vill leverera och de tränar hårt. Hela tiden. De andra lägger sitt fokus på att hitta förklaringar till varför det inte går att vara bra. Men det som skiljer mest, det är att de skickliga tränar. För de var ju inte skickliga från början. De vet att de inte kan allt och att de inte hinner uppfinna hjulet själva, så de lär av dem som kan. Så fortsätter de att träna och blir ännu bättre.

Är det så enkelt? Ja, det är det nog. Kruxet är att ta sig ur de där tankarna om att det inte går, att inte fastna i alla anledningar (för sådana finns det hur många som helst). Och ska man ta sig ur dem, behöver man prata med dem som lyckats.

Via våra kanaler sprider iv varje vecka inspiration och kunskap om bra äldreomsorg. Om ni ser eller läser något ni gillar, kontakta dem som inspirerar er. Ring dem. Åk dit och prata med dem. Praktisera hos dem en vecka eller två. Lär er hur de gör och åk hem och träna sen. För till skillnad från andra branscher är äldreomsorgen en verksamhet där alla delar med sig. Ingen sitter och smyger på några affärshemligheter. Alla vill att alla ska vara bra. Det om något är en stor möjlighet för äldreomsorgen. // Lill

LÄS MER:  "Säg till om det är något ni behöver hjälp med"

 

Bli den första att lämna en kommenter på "Har någon gjort det, går det att göra"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.